Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, buğday hasadının başlamasının ardından TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi’nde randevulu sistem ile alımlara da başlandığını belirtirken, alımlarda herhangi bir aksama olmadığını, ancak fiyatların büyük sıkıntı olduğunu söyledi.
Şen, buğday hasadının başladığına işaret ederek, şimdiye kadarki hasat bölümünde elde edilen verimlere bakıldığında herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtti. Tek sorunun fiyat olduğunu vurgulayan Hasan Şen, “Güncel fiyatları takip ettiğimizde, TMO’nun açıkladığı fiyatların altında seyrettiğini göreceksiniz. Bu durum da üreticileri üzüyor. Şimdiki fiyatlar, 2023 yılındaki alım fiyatlarının altında seyrediyor. Buğday şu sıralar 7 ile 7 bin 500 TL/Ton arasında seyrediyor. Bu fiyatlar çiftçileri tatmin etmiyor. Bu da ülkede uygulanan fiyat politikasından kaynaklanıyor. Ülkede yüzde 75 oranda enflasyon oranı açıklanırken, hububat fiyatlarının bu şekilde açıklanması çok üzücü.” dedi.
“Bölgemizdeki buğday fabrikaları az sayıda olunca, alınan ürün de doğal olarak az oluyor”
Bölgedeki un fabrikalarının az sayıda olmasının, alacakları buğdayı da sınırladığını ifade eden Şen, “Bölgemizdeki buğday fabrikaları az sayıda olunca, alınan ürün de doğal olarak az oluyor. Hal böyle olunca üretici mecburen TMO’ya ya da TMO-TOBB LİDAŞ’a yöneliyor. TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi’nde şuan için günde bin ton gibi bir alım olduğunu duyduk. Ancak buradaki silolar dolduğunda, alımlar yarı yarıya düşecek. Bunun nedeni de TMO’nun toprak altına yapacağı alımlarda işçiliğin çok fazla olması.” diye konuştu.
“Tarlasını kiraya veren insanlar, üretmeyen insanlar üzülmeden daha rahat bir şekilde para kazanıyor”
Akaryakıta yapılması beklenen zammın da hasat döneminde iyi olmadığını kaydeden Hasan Şen, “Bu zam, sadece üreticileri değil tüm insanları etkiliyor. Her zaman üreticiyi verimin kurtardığını söylerim ama bu defa üretici verime dahi sevinemiyor. İyi ve kaliteli bir verim olsa da, çalışan üreticilerimiz bu fiyatlar ile üreterek batıyor. Tarlasını kiraya veren insanlar, üretmeyen insanlar üzülmeden daha rahat bir şekilde para kazanıyor. Umarız Ayçiçek ve çeltikte aynı şeyleri yaşamayız. Eğer yaşarsak üreticiler olarak bizlerin halini düşünmek çok zor. Şuan yağış olmadığı için ayçiçeklerin durumu pek iyi değil. Biz üzeri açık tarım yapıyoruz. Sulama imkanı olan üreticilerimiz farklı kazanç elde edebilir. Ancak sulama imkanı olmayan ve beklenen yağmuru alamayan üreticiler bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Tabi bu durum bölge ekonomisine de yansıyacaktır. Öte yandan çiftçilerimizin yaş ortalaması git gide yükseliyor. Kooperatifleşin deniyor. Böyle giderse tarım arazilerini köylerde birileri gelip ekecek. Ziraat Odası’ndaki üye sayımızın düşmesi, bölgemizdeki çiftçiliğin azaldığını gösteriyor. Allah biz üreticilere kolaylık versin.” şeklinde konuştu.
Haber: İlker GÜREL
Keşan Sebze Bakkal ve Manavlar Odası Başkan Vekili Mustafa Çakır: “Esnaflarımız normal bir gün gibi bayram hareketliliğini yaşadılar”
1
Karısına ve kayınpederine ateş açan adam başından vurulmuş halde bulundu
127728 kez okundu
2
Mecidiye’de feci kaza: 2 ölü
84083 kez okundu
3
Güzellik merkezinin camlarına kurşun sıktılar
53586 kez okundu
4
İki otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi hayatını kaybetti 1 kişi de yaralandı
37961 kez okundu
5
Bakanlık tatil dönüşünde kamyon, çekici ve tankerler ile ilgili karar aldı
26335 kez okundu