Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, mısır ithalatında gümrük oranının sıfırlanmasına sert tepki gösterdi.
14 Temmuz 2025’te Resmî Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karar ile 31 Temmuz 2025’e kadar 500 bin ton mısırın sıfır gümrükle ithal edilebilmesine olanak tanındığını belirten CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, karara tepki gösterdi. 10 Ekim 2024’ten bu yana 4 farklı karar ile toplam 3,5 milyon ton mısır ithalatına izin verildiğini söyleyen Yazgan, şunları kaydetti: “Tarlada emek döken, alın teriyle mısır üreten çiftçilerimize bu karar açıkça ‘üretme’ demektir. Maliyetlerin arttığı, gübre ve mazot fiyatlarının tavan yaptığı bir dönemde, çiftçinin ürününü tarlada bırakıp dışarıdan mısır ithal etmek ne demektir? Bu yıl mısır üretimi kuraklıkla, yüksek maliyetle, düşük taban fiyatla mücadele etti. Üretici zarar ederken yaparken bakanlık ithalat kapılarını ardına kadar açtı. Üstelik yeniden gümrük sıfırlandı Soruyoruz; kim için ithalat yapılıyor, kimin cebini doldurmak için çiftçi göz göre göre iflasa sürükleniyor, kimin toprağına ihanet ediliyor? Susuzluğun da aşırı şekilde etkilediği Edirne’de mısır ekim alanları her geçen yıl daralıyor. TÜİK verilerine göre Edirne’de mısır ekim alanları düşüş gösteriyor. Çünkü üretici kazanamıyor. Çünkü ithalat politikaları üreticiyi bitiriyor. Buradan açıkça sesleniyorum; sıfır gümrükle mısır ithalatı kararı, çiftçinin alın terine, emeğine, toprağına ihanettir. Bu karar iptal edilmelidir. Çiftçi üretimden çekilirse, Türkiye gıda krizine sürüklenir. Siz çiftçiye değil ithalat lobilerine çalışıyorsunuz. Amacınız ne? Çiftçi ölsün mü istiyorsunuz? Her zaman üreticinin, toprağın, emeğin yanındayız. Bu ithalat kararının takipçisi olacağız. Edirne’nin ve Türkiye’nin çiftçisini kimseye ezdirmeyeceğiz.”
“Kararın amacı nedir?”
Yazgan, Tarım ve Orman Bakanlı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde ise şu soruları yöneltti: “Mısır ithalatında gümrük oranının sıfırlanmasının amacı nedir? Bu karar sırasında üreticilere, birliklere, tarım sektörünün bileşenlerine danışılmış mıdır? Bu kararın yerli mısıra olası etkileri incelenmiş midir? İthalat konusunda hızla karar alan bakanlık, üreticilere destek noktasında neden hızlı davranmamaktadır? Sıfır gümrükle ithalata karşın yem sanayiinde yem fiyatlarının düşmediği göz önüne alındığında bu ithalat kimler tarafından ve ne için yapılmaktadır? Son 10 yılda mısır ithalatına harcanan tutar nedir?”
Haber MERKEZİ
Keşan DOÇEK, Edirne Voleybol Turnuvası’nda kupayı kaldırdı
1
Karısına ve kayınpederine ateş açan adam başından vurulmuş halde bulundu
127682 kez okundu
2
Mecidiye’de feci kaza: 2 ölü
84034 kez okundu
3
Güzellik merkezinin camlarına kurşun sıktılar
53539 kez okundu
4
İki otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi hayatını kaybetti 1 kişi de yaralandı
37926 kez okundu
5
Bakanlık tatil dönüşünde kamyon, çekici ve tankerler ile ilgili karar aldı
26299 kez okundu