$%
€%
£%
%
%
%
Bir Nefes Sağlık Derneği Başkanı Op. Dr. Ragıp Taş, sigaranın zararlarına dikkat çekerek, sigara içmenin, kendi sağlıkları için sigarayı biran önce bırakmaları gerektiğinin altını çizdi.
Taş, sigara içmenin, başta akciğerler olmak üzere vücudun tüm organlarını olumsuz yönde etkilediğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ifade etti. Sigaranın; kansere, kalp ve damar hastalıklarına, solunum sistemi hastalıklarına, böbrek hastalıklarına, depresyon, tip 2 diyabet gibi birçok hastalığa neden olduğunun bilinmesi gerektiğini belirten Ragıp Taş, “Sigara nedeniyle, dünya genelinde her 6 saniyede bir kişi hayatını kaybediyor.” dedi.
“Her yıl 5 milyon insan sigara içmekten hayatını kaybediyor”
Sigaraya bağlı hastalıklardan kaynaklı ölümlerin yaşandığını vurgulayan Taş, şunları söyledi: “Sigara, her yıl 5 milyondan fazla insanın ölümüne neden olmaktadır. Sigara tüketimi tüm dünyada önlenebilir özellikte olan ve bulaşıcı olmayan hastalıkların ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin birinci nedenidir. Sigara tüketen bir insanın kanser ile ilişkili herhangi bir hastalık sonucunda hayatını kaybetme riski 7 kat artarken, akciğer kanseri ile ilişkili ölüm riski 12 ila 24 kat artmaktadır.”
“Biran önce bırakın”
Sigarayı bırakmanın sağlık açısından faydalarını anlatan Taş, sözlerini şöyle tamamladı: “Sigara tüketimi, vücudun tüm sistemlerini doğrudan etkiler ve çok sayıda sistemik hastalığa neden olur. Kanın oksijen taşıma kapasitesinin azalması hücrelerin oksijensiz kalmasına yol açar ve kalp krizinden depresyona kadar pek çok sağlık problemine yatkınlığı artırır. Ancak, sigara kullanımının sonlandırılmasından kısa bir süre sonra kanın oksijen taşıma kapasitesi artar ve vücudun tüm hücreleri yeterli oksijen doygunluğuna ulaşır. 20 dakika içerisinde kan basıncı normale döner; kan dolaşımında düzelme yaşanır. 8 saat sonra kan karbonmonoksit düzeyi azalmaya başlar ve kanın oksijen yoğunluğu artar. Sigara içilmemesiyle birlikte, 1 yılın sonunda hem kalp hem de damar yapıları büyük oranda iyileşir ve koroner arter hastalığı riski yarı yarıya azalır. 5 yılın sonunda akciğer kanserine bağlı ölüm riski yarıya düşer. İnme riski sigara içmeyen bir insanla aynı seviyede olur. Ağız, boğaz, yemek borusu, pankreas, mesane ve böbrekle ilişkili kanser riskleri azalır. Bundan ötürü de, kendi sağlığınız ve yakınlarınızın sağlığı için sigarayı biran önce bırakın.”
Haber: İlker GÜREL
Kazada hayatını kaybeden Erdem Koç, Türkmen’de toprağa verildi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.