$%
€%
£%
%
%
%
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, Keşan Vergi Dairesi’nin muhasebeciler aracılığıyla mükelleflere vergi borçlarının tahsili konusunda haber saldığını söyledi.
Çakır, kendilerine ulaşan bir mükellefin, Keşan Vergi Dairesi’nden muhasebecisi aracılığıyla vergi borcunun tahsili ile ilgili olarak bilgi verildiğini dile getirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, 30 Haziran 2023 tarihinden önce yapılandırma dışındaki vergi borçları için düğmeye bastığını ve Keşan Vergi Dairesi’nin mükelleflere haber yollayarak en geç 2 hafta içerisinde vergi borçlarını ödemeleri için muhasebecileri aracılığıyla mükelleflere haber gönderdiğini ifade eden Anıl Çakır, “Bize konuyla ilgili şikayetini bildiren bir mükellefimiz, muhasebecisi aracılığı ile kendisine, 2 hafta içinde 30 Haziran 2023 tarihinden önce yapılandırma dışındaki vergi borçlarını ödemesi, aksi halde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre işlem yapılarak tahsil edileceğinin söylendiğini belirtti. Yani mükelleflerin borçlarını ödememeleri halinde, ellerindeki taşınır ve taşınmazların icra yoluyla satılarak paraya çevrileceği ve tahsilat yoluna gidileceği anlamına geliyor.” dedi.
“Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığı ‘alacaklılara’ ipotek edildi!”
Çakır, iktidarın, seçimden sonra vatandaşlara acı reçete içirdiğini dile getirerek, “Acı reçeteyi vatandaşa içirten iktidar şimdi enflasyon altında ezilmiş vergi mükelleflerine yönelik vergi borçlarının tahsili için telaşa düştü. Bunun yanında kamu borcunu 23 kat artışla 2023 haziran sonunda 5,6 trilyon liraya çıkarttı. 1923-2002 arası 79 yılda 57 hükümet dönemindeki toplam kamu borç stoku 242,7 milyar TL oldu. Bu hükümetler 1954’e kadar Osmanlı’dan devralınan borçları ödediği gibi, yüzlerce kamu tesisi, fabrika, inşaat, barajlar, santrallar, boğaza 2 köprü vs. inşa etti. AKP iktidarı, kamu borcunu 23 kat artışla 2023 haziran sonunda 5,6 trilyon liraya çıkarttı. Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığı ‘alacaklılara’ ipotek edildi! Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı kamu borç stoku rakamları çok ciddi bir borç krizine, ekonomik bağımsızlığın tehdit altında olduğuna işaret ediyor. Özellikle borç geri ödemelerinde vadelerin iyice kısalması, iktidarı kapı kapı dolaşarak avuç açmak zorunda bırakıyor. AKP’nin iktidara geldiği 2002 sonunda devraldığı toplam kamu borç stoku 149,9 milyar lirası iç, 92,8 milyar lirası dış borç olmak üzere toplam 242,7 milyar TL idi. Haziran 2023’te ise yüzde 54’ü döviz cinsinden olmak üzere toplam kamu borç stoku 5,6 trilyon liraya yükseldi.” diye konuştu.
“AKP’den önce 57 hükümet döneminde kamu kaynaklarıyla yatırım yapıldı”
Anıl Çakır, “AKP’den önceki 57 hükümet döneminde aynı zamanda 1954’e kadar bir yandan Osmanlı’dan devralınan borçlar ödenirken diğer yandan kamu kaynaklarıyla yatırım yapıldı. Çimento, şeker, yem, gübre, et ve süt, demir-çelik, MKE silah, tekstil fabrikaları, madencilik, kağıt, metalurji, petrokimya, petrol rafinerileri, limanlar, demiryolları, İstanbul Boğazı’na 2 köprü, Ankara-İstanbul otoyolu, havaalanları, Atatürk Barajı ve çok sayıda hidroelektrik, termik, doğalgaz santralları dahil birçok altyapı inşa edildi. Onlarca üniversite, on binlerce okul, yüzlerce hastane, ilaç fabrikaları, telekomünikasyon, savunma sanayi tesisleri kuruldu. AKP iktidarının 58’inci hükümetten bu yana devraldığı tüm bu tesisleri, varlıkları, santralları, hazine arazilerini, limanları, iletişim altyapısını satarak elde edilen 70 milyar dolarlık (1,9 trilyon TL) özelleştirme gelirini de harcadı. Bir de üstüne ülkeyi 5,6 trilyon TL borçlandırdı. Yaklaşık 2 trilyona varan özelleştirme geliri ve 6 trilyon TL’ye yaklaşan borcun nereye harcandığı, kimlerin cebine gittiği meçhul. Ülke bir avuç müteahhit ve yabancı kreditöre gelecek 25-30 yıl döviz üzerinden borçlandırıldı. Kamu borç stokundaki rekor artışla, ülkenin geleceği ve ekonomik bağımsızlığı riske atılarak, ipotek altına sokuldu. İktidarın kapıları çalıp borç için avuç açmasının, düne kadar ‘darbe destekçisi’ dedikleri Birleşik Arap Emirliklerine (BAE) şimdi Hazine ve Maliye Bakanının ‘minnettarız’ demesinin ardında, borç takvimi ve geri ödeme vadelerinin iyice kısalması yatıyor.” şeklinde konuştu.
“161,5 milyar dolar bir yıl ve daha kısa sürede ödenmek zorunda”
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi borçlarının tahsilinin telaşına neden düştüğünün açık olduğunu belirten Çakır, şunları söyledi; “2023 Haziran sonunda toplam dış borcun dolar karşılığı 475 milyar dolar ve yüzde 34’u (161,5 milyar dolar) bir yıl ve daha kısa sürede ödenmek zorunda. Küresel sermayeye ‘Türkiye’yi Maastricht ekonomi kriterlerine uyduracağız’ sözü verilirken, demokrasi-hukuk devleti-temel haklar için şart olan ‘Kopenhag kriterlerinden’ hiç söz edilmiyor. Milletten gizlenen, sanayici, esnaf, KOB, çiftçi, girişimci ve milyonlarca çalışandan, ücretliden esirgenen bilgiler, küresel bankerlere önceden aktarılıyor. Hangi adımların atılacağı, faizin-kurun nereye çıkacağı, hangi zam ve vergilerin artırılacağı sunumlarıyla, borç için iknaya çalışılıyor.”
Haber: İlker GÜREL
6 Eylül’de yapılacak Sünnet Şöleni’nde Tarık Mengüç sahne alacak
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.