$%
€%
£%
%
%
%
Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, üretim sezonunun çeltik ve pancar hasadının tamamlanmasıyla sona ereceğini belirtirken, çiftçilerin genel sorunlarından birinin sattıkları ürünlerin parasını zamanında alamamak olduğunu belirtti.
Şen, 2022-2023 sezonunda son günlerin yaşandığını dile getirerek bölgedeki çiftçilerin şu sıralar çeltik ve pancar hasadını gerçekleştirdiğini söyledi. Bölgedeki diğer ekili ürünlerin hasat işleminin tamamlandığını kaydeden Hasan Şen, geride kalan sezonda kuraklığın kendisini ciddi anlamda hissettirdiğinin altını çizerek, “Türkiye genelinde ve bölgemizde yaşadığımız kuraklık ile ilgili bir süreç yaşadık. İlkbahar mevsiminde yağan yağışlar nedeniyle buğday ürününde elde ettiğimiz verim ve kalite kuraklığı hissettirmese de yazlık ekilişlerde bunu hissettik. Çiftçilerimiz özellikle ayçiçeğinde elde ettiği verimlerden dolayı mutlu olmadı. Mutlu olmamakla birlikte çiftçilerimiz; ürünlerini verdiği kurum ve kuruluşlarda ödemelerin uzun vadeye yayılması nedeniyle sıkıntı yaşadı. Ülkede yaşanan ekonomik durum biliniyor. Ancak bizler üretim yaptığımız için ekonomik sıkıntıları derinden hissediyoruz.” dedi.
“Ayçiçeği üreticisinin tek beklentisi ödemelerin yapılması ve borçlarını ödeyebilmesi”
Ayçiçeğinde ödemelerin yeni yeni ödenmeye başlandığını belirten Şen, “Çünkü bölgemiz geç bir ekim dönemi geçirmişti. Sadece kurum ve kuruluşlarda değil, özel sektörde de ödemelerin uzun vadeye yayıldığı görülüyor. Peşin ödeme son derece nadir görünen bir uygulama oldu. Bu durum da çiftçilerimizi büyük bir sıkıntıya sokuyor. Üreticinin sıkıntıya girmesindeki neden ise borçlu olması. Üreticilerimiz banka ya da şahıslara harman sonunda diyerek taahhüt etiği ödemeyi yapamıyor. Çünkü parasını karşı taraftan alamıyor. Ayçiçeği üreticisinin tek beklentisi ödemelerin yapılması ve borçlarını ödeyebilmesi.” diye konuştu.
“Yanlış sulama ve kuraklık…”
Pancar ürünüyle ilgili yaptığı değerlendirmede, bölgede “olağanüstü” bir pancar ekilişi yapıldığına dikkat çeken Hasan Şen, “2022 yılında yapılan yanlış sulamalardan ve kuraklığın getirdiği olumsuzluklardan dolayı, pancar üreticimiz, ürünlerini sulamakta büyük sıkıntılar çekti. Bu durum da verime ve polara etki etti. Üreticimiz pancarını hasat ederek ürününü teslim etmeye çalışıyor.” şeklinde konuştu.
“Üretici parasını zamanında alamamaktan şikayetçi”
Çeltik ekilişlerine de değinen Şen, şunları söyledi; “Çeltik, su ile yetişen bir ürün. Bölgemizde de ekilen çeltiklerin büyük bir bölümü, Hamzadere Barajı’nın sulama alanında olan yerlerde ekiliyor. Çeltik ürününde şuan hasat devam ediyor. Çeltiğin bazı çeşitlerinde de, yaşanan sıcaklıklar nedeniyle döllenmede sorun olduğu için verim kaybı yaşandığını gözlemliyoruz. Bunun yanında, hükümetimiz çeltik fiyatını açıklamadı. Fiyatların şuan çok düşük olduğunu görüyoruz. Bizim girdi maliyetlerimiz günden güne artmakta ama üreticinin ürettiği ürünün değeri fiyat politikası yüzünden üretimiz mağdur oluyor. 2023 yılında ödemeler nedense hep 1 ay sonra yapılıyor. Trakya çiftçisi kazasız belasız bir şekilde ürünlerini toplamaya çalışıyor. Bunda bir sıkıntı yok. Ancak üretici parasını zamanında alamamaktan şikayetçi. Hububatta başlayan bu sorun çeltikte de devam ediyor. Ürünleri alan bir firma iflasını açıklarsa, malını veren çiftçinin zararı nereden karşılanır? Allah Türk çiftçisine, çalışan insanlara kolaylıklar getirmesini temenni ediyorum.”
Haber: İlker GÜREL
Çocuk Parkı’nın bir kısmı “Gençlik Merkezi”ne tahsis edildi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.