$%
€%
£%
%
%
%
Keşan Sebze ve Manav Bakkallar Odası Başkan Vekili Mustafa Çakır, Paşayiğit Mahallesi’ndeki oda üyelerini ziyaretleriyle ilgili yaptığı açıklamada, üreticilerin girdi maliyetlerinden dert yandığını söyledi.
Keşan Sebze ve Manav Bakkallar Odası yönetim kurulu üyeleri Faruk Nafiz Kılıç, Nedim Yaman, Cihat Demirkıran ile birlikte, Paşayiğit Mahallesi’nde hayvan yetiştiriciliği ve satıcığı adı altında faaliyet gösteren üyeleri ziyaret ettiklerini belirten Çakır, “Ziyaretlerde bulunarak üyelerimizin dertlerine ortak olalım, çözüm üretelim, gerekli yerlerin haberi olsun istedik. İçlerinden Bektaş Ünlü, Remzi Kalaycı, Ahmet Canbaş, Ekrem Kalaycı, Zeki Çakır, Mahalle Muhtarı Orhan Mutlu sorunlarımız çok derdimiz büyük diyor. Hayvan yemleri, elektrik, su, hayvan nakliyesi için ilaç ve sağlık gideri, şap hastalığı korkusunun yaşadıkları en büyük sorunlar olduğunu söylüyorlar. Bu sorunların artık olağan sorunlar haline geldiğini de belirttiler.” dedi.
“Organize Sanayi’nin gelecek sözünün verilmesi, çocuklarının da buralarda çalışacağını beklemişler”
Hayvan başına üreticilerden alınan 25 TL’nin de çok olduğu yönünde şikayetlerin geldiğini kaydeden Mustafa Çakır, “Tarıma dayalı arazileri yok, ekim biçim yapamıyorlar. En büyük dertlerinin birisi de yaşadıkları su sorunu. Bu sorunun halâ giderilmemiş olması üyelerimizi çok etkiliyor. Kendi ihtiyaçlarımızı karşılamaya da hayvanlara da su yok. Susuz bir yazı geride bıraktıklarını belirten esnaflar, hala çok mağdurlar. Sık sık sularının kesilmesi onları çaresizlik içinde bırakıyor. Hep; Organize Sanayi’nin gelecek sözünün verilmesi, çocuklarının da buralarda çalışacağını beklemişler. Şimdi evlatları da hayvancılıkla uğraşıyorlar. Dar bütçeleri ile yaşama tutunmaya çalışıyorlar. SGK borçları ve primlerini ödeme zorluğu yaşıyorlar. Kamu ve özel bankalardan düşük faizli, uzun vadeli, sicillerine bakılmaksızın kredi talepleri var. Ticaretlerine devam etsinler diye. Buradan kırmızı çizgileri kaldıralım diyorlar bankalara. Son zamanlarda fazla hayvan kesilmesinin bir nedeni de, hayvanlarını satmaktansa, kestirmeyi tercih ediyorlar. Meralarının az olması açıkladıkları giderlerinin fazla olması bunun en büyük sebebi. Gerçekten zor bir süreçten geçiyoruz. Hayvancılıkta alarm çalıyor. Olmazsa olmazımız olan mazot desteği sürekli sağlanmalı. Üyelerimizin pazar payı ve ahırlarındaki hayvanlarının adet sayısı düşerse, tüketicilerimizin gıdaya erişmesi zordur. Bu mesleği yapan arkadaşlarımıza sahip çıkalım. Onlara gerekli yardımlarımızla, alın terlerinin karşılığını verelim.” diye konuştu.
Haber: Nilüfer ÇELİK
19 Eylül Gaziler Günü Anma Programı bugün…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.