$%
€%
£%
%
%
%
Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, lavantanın hem tarım hem de turizm açısından Edirne’ye değer katan bir ürün olunduğunu belirterek Lavanta ekiminin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Büyükdöllük Köyü’nde hasat öncesinde Nilay Dağdevir isimli üreticinin lavanta tarlasını ziyaret ettiklerini ifade eden Ilgın, “Kalklerli ve kumlu yapıdaki marjinal toprakları sevmesi ve suya ihtiyaç duymaması dolayısıyla eğimli arazilerde çok rahat yetiştirilebilen Lavanta artık bölgemizin alternatif ürünü haline gelmiştir. İlaç, kozmetik ve turizm sektörü açısından oldukça önemli bir ürün olan lavanta üretimi özellikle buğday ve ayçiçeğinden düşük verim alınan alanlar açısından çok önemlidir. Özellikle kadın ve genç üreticilerimizin lavanta ekimine ilgi gösterdiklerini görüyoruz. Bu sebeple lavanta üreticilerimiz yalnız bırakılmamalı ve motive edilmelidir.” dedi.
“İnanıyorum ki Edirneli üreticilerimiz emekleri ile lavantaya ayrı bir değer katacaklar”
Özellikle lavanta fidesi temininde, fide yetiştiriciliğinde, çapalama ekipmanlarının temini ile distilasyon-damıtma-işlemlerinde üreticilere destek olunması gerektiğini vurgulayan Ilgın, yeni dönemlerde yapılacak tarımsal eylem planlarında lavantaya muhakkak bir başlık açılması gerektiğini hatta Lavanta Üretiminde kooperatifleşmenin oldukça yararlı olduğunu söyledi. Lavanta yetiştiriciliğinde üçüncü yılın sonunda bakımları tam ve zamanında yapılmış bir tarladan dekar başına 300 ile 500 kilogram yaş lavanta elde edilebileceğini elde edilen 500 kg’lık yaş lavantadan ise 8 ile 12 kilogram arasında uçucu yağ elde edilebileceğini belirten Ilgın “Bu konuda Tarımsal Araştırma Enstitümüz ve Ziraat Odalarımızın çok kıymetli çalışmaları var, inanıyorum ki Edirneli üreticilerimiz emekleri ile lavantaya ayrı bir değer katacaklar ve Türkiye’de önemli bir marka haline geleceklerdir. Edirne’mizin mor bereketi; lavanta hasadını gerçekleştiren tüm üreticilerimize hayırlı olsun diyorum.” diye konuştu.
“Düşük verimli kıraç arazilerde yaygınlaştırılmalı”
Lavantanın, arıların en fazla çiçek tozu aldığı bitki olduğunu kaydeden Egemen Ilgın, şunları söyledi; “Düşük verimli kıraç arazilerde yaygınlaştırılmalı. Hem ilaç hem kozmetik sektörü turizm ve görsellik açısından da önemli bakımı daha kolay. Lavanta yetiştiriciliği, aynı zamanda kırsal turizm açısından yetiştiriciliğin yapıldığı yer için bir marka değer yaratmakta yatırımcılar için hem tarım hem de turizm faaliyetlerinin bir arada ele alınabileceği yatırım fırsatları sunmaktadır.”
Haber MERKEZİ
Milli Emlak Müdürlüğü ihale ile taşınmaz satışı yapacak
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.