Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM)’de devlet desteğinin devam ettiği belirtilirken, konuyla ilgili detaylı bilgi verildi.
Resmî Gazete’de yayımlanan Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; devlet destekli TARSİM ile üreticilerin, emeğinin sigorta altına alınmaya devam edildiği belirtildi. 2024 yılında bitkisel ürün sigortalarında; dolu, don, fırtına ve sel riski tarife fiyatlarında toplam 569 üründe % 5 ile %15 arasında değişen oranlarda indirim yapıldığı bildirilerek, “Bitkisel Ürün ve Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortasında uygulanan Çift Poliçe indirimi % 10 olarak uygulanmaya devam edecek. Ağaç Sigortasında, aynı parselde hem ağaç hem de bitkisel Ürün sigortası poliçesi olan parsellerde % 5 oranında uygulanan ‘Ağaç Çift Poliçe İndirimi’ uygulaması % 10’a yükseltildi. Bitkisel Ürün Sigortası Dolu Paketi kapsamında herhangi bir risk nedeni ile 4 yıl boyunca hasar dosyası açılmamış olan sigortalılara %40 oranında prim indirimi uygulaması getirildi. Bitkisel Ürün Sigortası Don Paketi kapsamında 3 yıl boyunca hasar dosyası açılmamış olan sigortalılara % 30 oranında prim indirimi uygulaması getirildi. Sera Sigortalarında; Teminat kapsamındaki bir risk nedeniyle topraksız tarım yapılan seralarda, teknik donanım unsurunda hasar meydana gelmesi sonucunda, ürünün doğrudan etkilenmesi ile oluşan miktar kayıpları teminat kapsamına alındı. Kar ağırlığı teminatında seralardaki bazı hasarlar daha teminat kapsamına alındı. Yumuşak plastik örtülerde meydana gelen yırtık veya delinmeler sonucunda 5.000 TL tutarında ‘Örtü Onarım Masrafı’ desteği uygulaması getirildi. 5.risk kategorisinde yer alan seralar içerisinde yetiştirilen Ürünler teminat kapsamına alındı. Arıcılık Hayat Sigortalarında; Tarife fiyatlarında % 10 oranında prim indirimi yapıldı. Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortalarında; Tarife fiyatında besi ve süt sığırlarında % 4 oranında prim indirimi yapıldı. Poliçe düzenlenmesi esnasında sigortalanabilir büyükbaş hayvan sayısı 1 ile 30 baş aralığında olan işletmelere yönelik poliçe primi üzerinden % 15 oranında prim indirimi yapıldı. Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortaları için Yetiştirici Birlikleri kanalıyla toplu şekilde poliçe düzenlenmesi halinde; hayvan sayılarına göre değişmekle beraber % 10 ile %50 oranında prim indirimi yapıldı. Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortalarında; Geniş kapsamlı tarife fiyatlarında %5 oranında prim indirimi yapıldı. Sigortalanabilir küçükbaş hayvan sayısı 1 ile 100 baş aralığında olan işletmelere yönelik poliçe primi üzerinden % 15 oranında prim indirimi yapıldı. Şap hastalığı geniş kapsamlı tarifeye standart olarak dahil edildi. Tüm sigorta branşlarında; Sözleşmeli üretim yapan üretici ve yetiştiricilerimize %5 oranında, kadın çiftçilerimize % 10 oranında, 40 yaş altı çiftçilerimize % 5 oranında, engelli çiftçilerimize % 5 oranında, şehit ve gazi yakınlarımıza %5 oranlarında prim indirimi uygulanmasına devam edilecek.” ifadelerine yer verildi.
Haber: İlker GÜREL
Tarım ve Orman Müdürlükleri ÇKS mesaisi yaptı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.