Keşan Ticaret Borsası (TB) ile Edirne İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde düzenlenen “Koyun Kırkım Eğitimi” dün verilirken, Edirne İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekimi Arif Hikmet Akbay, kırkım işleminin önemine dikkat çekti.
Saat 11.30 sıralarında, Keşan Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarı’ndaki toplantı salonunda başlayan eğitime; Keşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Göksel Bilgin, Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Anbarcı, Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şen, Keşan TB Genel Sekreteri Emine Kaymak, Edirne İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekimi ve aynı zamanda teorik eğitimi veren Arif Hikmet Akbay ile birlik üyesi yetiştiriciler katıldı.
Akbay: “Biz, birlik olarak kişilere balığı tutmalarını öğretmek istiyoruz
Keşan Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarı’ndaki toplantı salonunda eğitimi veren Edirne İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Veteriner Hekimi Arif Hikmet Akbay, tüm katılımcılara “Hoş geldiniz” diyerek, “Koyun Kırkım Eğitimi”nin Keşan’da ilk defa uygulanacağını söyledi. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin temel uygulamalarından birinin “Kırkım” olduğunu kaydeden Akbay, “Biz, yıllardır kırkım yapan arkadaşlara bu işlemi yaptırıyorduk. Edirne ili özellikle küçükbaş hayvancılığı için önemli ve değerli bir il. Yaklaşık 400 bin civarında küçükbaş hayvanımız var. Bu hayvanın 300 binini koyun olarak sayabiliriz. Bu hayvanlara yılda 2 defa kırkım yaptırmak gerekiyor. Bu anlamda eğitim vermek istedik. Geçen yıl salgın hastalıklarla ilgili ciddi sıkıntılar yaşadık. Bu hastalıkların bulaşma yollarından biri de kırkımdır. Üreticilerimiz bu anlamda zarar gördü. Bunun önüne geçmek adına bu eğitimi düzenledik. Biz, birlik olarak kişilere balığı tutmalarını öğretmek istiyoruz. Her yerde eğitim vermeye çalışıyoruz. 1 tane bile hayvanınızı kurtarsak bu bizim için başarıdır. Sizin için de en büyük gelir budur. Ticaret Borsası Başkanımız Necmi Kaymaz bize bu tür konularda çok yardımcı oluyor. Güzel bir ortaklık oluşturduk.” dedi.
Kaymaz: “Gerek bitkisel, gerek hayvansal üretim ile ilgili meclis olarak her zaman yanlarındayız”
Akbay, bu konuşmasının ardından, Göksel Bilgin ile birlikte katkılarından dolayı Necmi Kaymaz’a plaket verdi. Plaket nedeniyle teşekkür eden Kaymaz da, “Öncelikle üretime kıymet verenlere, üreticinin yanında olanlara, bilinçlendirenlere Keşan Ticaret Borsası olarak teşekkür ediyor ve her zaman yanlarında olacağımızı bilmelerini istiyorum. Gerek bitkisel, gerek hayvansal üretim ile ilgili meclis olarak her zaman yanlarındayız. Edirne İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanımız ile birlikte sahada birçok çalışma yaptık. Keşan’da birlik ve beraberlik var. Şuan öyle bir birliktelik sağlandı ki bizler bu birliktelikte her zaman varız.” dedi.
“Hayatını kaybedenler oldu”
Bu konuşmaların ardından eğitime geçildi. Akbay, kırkım işleminin, hastalıkların bulaşması adına önlemlerden, hayvan sağlığına kadar önemli bir işlem olduğunu belirterek, “Bu işlem insan sağlığını da koruyor. Öyle ki, bu işi yaparken, elektrik çarparak hayatını kaybeden arkadaşlarımız oldu. Yine ölen hayvanlar oldu.” diye konuştu.
Koyun kırkımda teorik eğitimi veren Arif Hikmet Akbay ve Yusuf Katılmış’ın ardından, İslam Kurt ise Canlı Hayvan Pazarı’nda uygulamalı eğitim verdi.
Haber / FOTO: İlker GÜREL
16. etap başvuruları 9 Nisan’da sona erecek
1
Karısına ve kayınpederine ateş açan adam başından vurulmuş halde bulundu
128336 kez okundu
2
Mecidiye’de feci kaza: 2 ölü
84707 kez okundu
3
Güzellik merkezinin camlarına kurşun sıktılar
54194 kez okundu
4
İki otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi hayatını kaybetti 1 kişi de yaralandı
38386 kez okundu
5
Bakanlık tatil dönüşünde kamyon, çekici ve tankerler ile ilgili karar aldı
26758 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.