$%
€%
£%
%
%
%
Trakya Üniversitesi (TÜ) Keşan Hakkı Yörük Sağlık Yüksekokulu yönetimi tarafından, hazırlanan “Deprem Gerçeği ve Afet Yönetiminde Hemşirelik Hizmetleri” panel dün gerçekleştirildi.
Saat 14.00 sıralarında, Keşan Belediyesi Selim Sesler Tiyatro ve Konferans Salonu’nda başlayan panele; TÜ Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi, TÜ Keşan Hakkı Yörük Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Serhat Hüseyin, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tülay Demiralay, Dr. TÜ Doğal Afet Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜDAM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, Edine İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Harita Yüksek Mühendisi Deniz Bitek, Keşan Belediyesi İtfaiye Müdürü Muharrem Özşay, TÜ Hastanesi Sivil Savunma Amiri Özcan İlgün, Özel Keşan Hastanesi Başhemşiresi F.Funda Güzel Badem ile öğrenciler katıldı.
Hüseyin: “Toplum olarak bilimi daha çok önemsemeli ve kullanmalıyız.”
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunduğu panelin açış konuşmasını yapan Serhat Hüseyin, “Kahramanmaraş ve çevresindeki 11 ilimizde yaşanan depremlerde yaklaşık 50 bine yakın insanlarımızı kaybettik. Depremin hala yaralarını sarmaktayız. Çünkü gerçekte Türkiye bir deprem ülkesidir. Keşan ilçemiz de depremsellik açısından aktif bir bölgedir. Bugün Japonya’da aynı büyüklükteki depremlerde, binalarda yıkım olmadığını görüyoruz. Bunun en önemli sebeplerinden biri, bilime uygun hareket etmelerinden kaynaklanmaktadır. Bu noktada bizler de toplum olarak bilimi daha çok önemsemeli ve kullanmalıyız. Ayrıca afetlerin bireylerin üzerine etkilerinin en aza indirilebilmesi için Türk sağlık profesyonellerinin afet yönetimi konusunda bilgili olmaları, hayati önem taşımaktadır. Bu ekibin önemli parçalarından olan okulumuzda da aktif olarak eğitime devam ettiğimiz Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü ve hemşirelerimize de büyük roller düşmektedir.” dedi.
Kaya: “Demir yolları eğildiği zaman biz bu depremi 10 veya 11 şiddetinde hissedermişiz”
Toplantını devamında kürsüye çıkan Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketine dikkat çekerek, “Kahramanmaraş depremlerinde insanlarımızı kaybettik ama insanlığımızı kaybetmedik. En değerli şey de buydu. Bir aradaydık ve el ele vermiştik. Depremde demir yollarının eğilmesi bize bir başka gerçeği daha gösteriyor. O da depremin büyüklüğü. 7.8 ve 7.6. şiddetindeki normalde demir yolları eğildiği zaman biz bu depremi 10 veya 11 şiddetinde hissedermişiz. Demek ki biz çok ciddi hissettik bunları. Başka bir konu; 2 Nisan’da Tayvan’da 7.4 şiddetinde bir deprem oldu. Yerin 35’inci kilometresinde meydana geldi. 7.4 şiddetindeki depremde 10 kayıp, 700 civarında da yaralı vardı. O da 7.4 ama insan kaybı 10, yaralılar 700. Biz geçen yıl resmi rakamlara göre 2 depremde 53 bin insanımızı kaybettik. Tayvan’da inşaatın kesinlikle katı olan kuralları varmış. Yerel yönetimler eski binaları depreme karşı güçlendiriyor. Merkezi hükümet güçlendirme ya da kentsel dönüşüm türü çalışmalarda vatandaşa destek veriyor. Okullarda ve iş yerlerinde sürekli tatbikat yapılıyor. Yani Tayvan depreme karşı ciddi anlamda bir şeyler yapma çabası içerisinde.” dedi.
“Türkiye’de 1800 noktada sismograf var”
Türkiye’de 1800 noktada sismograf bulunduğunu ve su sismograflar ile sürekli yeri dinlediklerini kaydeden Kaya, şunları söyledi; “Bu bize inanılmaz bir artı sağlayacak. Depreme dayanıklı yapı tasarımı konusunda en iyi yönetmeliği bizim yapmamız lazım. Bu da yetmiyor. Eğer yaptığınızı kararlılıkla uygulamıyorsanız sonuç alamazsınız. İlkokuldan başlamak üzere bir deprem farkındalık dersi olmalı. Bir de afet yönetimi bambaşka bir şeydir. Bu konuda da yetişmiş insanlara ihtiyacımız var. Biz popüler olanı konuşuyoruz. Depremi ve zemini konuşuyoruz ama yapıyı hiç konuşmuyoruz. İçinde yaşadığımız yapıyı konuşan yok. Bizim popülizmden uzaklaşıp, ayaklarımızın yere basması gerekiyor.”
Haber / FOTO: İlker GÜREL
İşyeri kiralamaları 23 Mayıs’ta yapılacak
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.