Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Türkiye İstatistik Kurumu’nun bugün açıkladığı yumurta üretim verilerini değerlendirdi.
Ün, AK Parti’nin tarım politikalarında başarısız olduğunu, yumurta üretimini son 8 yılın en kötü seviyesine getirdiğini belirtirken, “Ne yazık ki yumurta üretimi aylardır üst üste geriliyor. Mayıs ayındaki bu %13,5’lik düşüş, son 7 ayın en sert üretim kaybı. Ayrıca, 2016 yılından bu yana Mayıs ayları arasında en düşük üretim bu yıl gerçekleşti. Dahası, son 46 ayın da en düşük yumurta üretim düzeyine ulaşılmış durumda. 2024 Ocak-Mayıs dönemini değerlendirdiğimizde, geçen yılın aynı dönemine göre %10’luk bir gerileme var. Bu da son 8 yılın en kötü üretim sezonunu yaşadığımız anlamına geliyor. Hangi veri setine bakarsanız bakın, tablo açık: Yumurta üretimi adeta çöküşe geçmiş” dedi.
“Yumurta üretimindeki bu çöküş, yalnızca rakamlarla sınırlı değil; toplumsal etkileri de son derece derin”
En ucuz hayvansal protein kaynağı olan yumurtaya artık çocukların bile kolayca ulaşamadığını belirten Ediz Ün, şunları söyledi: “Son 7 ayda yaşanan üretim düşüşü, yaklaşık 1,2 milyar adet yumurtaya denk geliyor. Oysa her iki günde bir yumurta tüketen 20 milyon çocuğumuz var. Bu kayıp, bu çocukların dört ay boyunca düzenli yumurta tüketmesini sağlayabilirdi. Ancak ne yazık ki AKP’nin plansız ve çarpık hayvancılık politikaları nedeniyle çocuklarımız en temel protein kaynağından mahrum kalıyor. Bu sadece bir üretim sorunu değil; doğrudan halk sağlığını ve nesillerin beslenmesini etkileyen bir krizdir. Haziran ayında yumurta fiyatları bir önceki aya göre %14 geriledi. Ancak yıllık artış %66’yı buldu. Bu oran, genel gıda enflasyonunun iki katı. Yani üretici zarar ederken, tüketici hala pahalıya yumurta tüketiyor. Bu durum, üretim maliyetlerinden pazara kadar olan süreçte fiyatların ne kadar kontrolsüz biçimde arttığını gösteriyor. Eğer gerçekten maliyetleri düşürmek isteniyorsa, üreticiye doğrudan destek verilmesi şart. Ama iktidar destekten ithalatı anlıyor.”
“Daha yılın başında, ‘2025’te mısır para etmeyecek’ demiştim”
Resmî Gazete’de yayımlanan ve 500 bin ton mısır ithalatına izin veren Cumhurbaşkanı Kararı’nı da eleştiren Ün, bu kararın yumurta ve beyaz et üretim maliyetlerini düşürmek bahanesiyle alındığını ancak yerli mısır üreticisine büyük darbe vuracağını söyledi. Ün, “Daha yılın başında, ‘2025’te mısır para etmeyecek’ demiştim. Maalesef haklı çıktım. Bugün alınan bu ithalat kararı, mısır çiftçisinin ürününü değersizleştirmekten başka bir amaca hizmet etmiyor. Böylelikle tavuk eti ve yumurta üretim maliyetlerinin düşeceği zannediliyor ama bu büyük bir yanılgı. Üretmeyen bir ülke, günü geldiğinde parası olsa bile ihtiyaç duyduğu ürünü bulamaz. Bizim başka çaremiz yok: Üretmek zorundayız. Ama AKP iktidarda olduğu sürece ne üretici desteklenir ne de ithalata dur denir” ifadelerini kullandı.
Haber MERKEZİ
Yangına müdahale eden arazöz devrildi
1
Karısına ve kayınpederine ateş açan adam başından vurulmuş halde bulundu
127689 kez okundu
2
Mecidiye’de feci kaza: 2 ölü
84041 kez okundu
3
Güzellik merkezinin camlarına kurşun sıktılar
53546 kez okundu
4
İki otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi hayatını kaybetti 1 kişi de yaralandı
37931 kez okundu
5
Bakanlık tatil dönüşünde kamyon, çekici ve tankerler ile ilgili karar aldı
26304 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.