Türkmen köyü ve Keşan merkezden getirilen yılın ilk arpa ürünleri Keşan TB (Ticaret Borsası)’nda gerçekleştirilen sembolik salon satışında açık artırma ile satılırken, Türkmen köyünden Recep Gücüyener’in getirdiği 1 ton arpayı 16 TL’den, Keşan’lı üretici İspat Cami Mahallesi Muhtarı Yusuf Uzdilli’nin getirdiği 1 ton arpayı da 14.50 TL’den Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz tarafından alındı.
Saat 10.00 sıralarında, Keşan TB hizmet binasında başlayan sembolik salon satışına; Keşan Tarım ve Orman İlçe Müdür Vekili Göksel Bilgin, Keşan TB Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şen, TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi Müdürü Tarık Dinç ile tüccarlar, üreticiler ve çocukları katıldı.
Kaymaz: “Fiyatların, verimler ortaya çıkmaya başladığında tekrar gözden geçirilmesini rica ediyoruz”
Salon satışının açış konuşmasını yapan Kemalettin Uslu, hasadın ülkeye, bölgeye ve üreticilere hayırlı olmasını dileyerek “Üretim demek zenginlik demektir. Zenginlik demek huzur demektir. Bu anlamda üreten arkadaşlarımı candan kutluyorum.” dedi ve sözü Necmi Kaymaz’a verdi. Sezonun kurak geçmesi nedeniyle hem üreticiye hem de ekonomiye verilen zarara değinen Kaymaz, “Bölgemizde yağış olmayan yerler oldu. Bu yıl rekoltelerde düşüş olacak. Fiyatlar açıklandı. Gerek arpada, gerek buğdayda bu verimler ile çiftçilerimiz zarar eder. Üreticiler adına Tarım ve Orman Bakanlığımız, Maliye Bakanlığımızdan bu fiyatların, verimler ortaya çıkmaya başladığında tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini, verim desteğinin gözden geçirilmesini rica ediyorum. Hepimiz her toplantıda kırsalda nüfusun olmadığını dile getiriyoruz. Eğer bu nüfusu koruyamazsak, gıda açısından tehlikeye düşeriz. Gençleri yeniden kırsala döndürebilmemiz için üretenin para kazanması gerekiyor. Ayrıca açıklanan desteklerin, açıklanan yıl içerisinde verilmesi gerekiyor.” dedi.
Şapçı: “Çiftçilerimiz mutlu olana kadar, hasatta düğün yapana kadar yanlarında olmamız lazım”
Satış öncesindeki son konuşmayı yapan İsmail Şapçı, son yıllardaki kuraklıkta dikkat çekerek, “Son yıllarda kuraklık nedeniyle ürün ve kalite kaybı yaşıyoruz. Bu anlamda sıkıntıları görüyoruz. Farklı platformlarda bizler bu konuları dile getiriyoruz. Kuraklığa dayanıklı tohum üzerinde tüm Türkiye’de daha fazla çalışılması gerekiyor. Üretimdeki kayıpları giderecek önlemler alınmalıdır. Üretim bollaşmalı ki enflasyon düşsün ve refahımız artsın. Ancak öncelikle üreticimizi bu yoldan caydırmamamız lazım. Çiftçilerimiz mutlu olana kadar, hasatta düğün yapana kadar yanlarında olmamız lazım.” diye konuştu.
Şen: “Masa başında oturanların yaptığı maliyet hesaplamaları, tarlada çalışan üreticinin hesabıyla tutmuyor”
Daha sonra söz alan Hasan Şen, göletlerdeki suyun sadece çeltik üreticilerinin kullanımında olduğunu ve karasal üretim yapanlara su istediğinde yok denildiğini dile getirerek, “Masa başında oturanların yaptığı maliyet hesaplamaları, tarlada çalışan üreticinin hesabıyla tutmuyor. Desteklemeler az. Buğday verimlerinin 250 kiloya kadar düşeceği söyleniyor. Üreticiyi kurtaracak tek şey verimdir. Önümüzdeki süreç Türk çiftçisini bitirme modelidir. 2026’da bunların neticelerini göreceksiniz. Bazı üreticilerimiz çiftçilik yapmak istemiyor. Herkes tarlasını makinesini satmaya başladı. Çiftçilik yaş ortalaması şuanda 60. Bizden sonra bu işi yapacak kimse kalmayacak. Köylüye sahip çıkmazsak sonumuz hiç iyi değil.” ifadelerini kullandı.
Arpa ürünlerinden biri 16,00 TL, diğeri ise 14,50 TL’ye satıldı
Yapılan konuşmaların ardından salon satışına geçildi. Açık artırma usulü ile yapılan satışlarda Türkmen köyünden Recep Gücüyener’in getirdiği 1 ton arpayı 16 TL’den, Keşan’lı üretici İspat Cami Mahallesi Muhtarı Yusuf Uzdilli’nin getirdiği 1 ton arpayı da 14.50 TL’den Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz satın aldı. Salon satışı sonrası üreticilere hediyeler takdim edildi.
Haber / FOTO: İlker GÜREL
Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu: “OSB’lerin kırsalda yaşamı desteklemesini son derece önemsiyoruz”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.