Ülke genelinde tartışmalara ve tepkilere neden olan, sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin yasa teklifinin TBMM Başkanlığı’na sunulmasıyla ilgili 14 Temmuz 2024 Pazar günü Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği (KE-HAYKO) öncülüğünde, hayvanseverlerin de katılımıyla bir basın açıklaması yapıldı.
TBMM Başkanlığı’na sunulan sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin yasa teklifinin geri çekilmesi için gerçekleştirilen basın açıklaması saat 14.00’te, Mehmet Gemici Cennet Bahçesi önünde yapıldı. KE-HAYKO Başkanı Sevinç Cebeci ile dernek yöneticileri, üyeler ve hayvanseverlerin, can dostları ile birlikte katıldığı basın açıklamasında ilk olarak KE-HAYKO Kurucu Üye Sakine Serin söz aldı.
Serin: “Hayvanlar Koruma Kanunu’na rağmen, hala daha bin 389 belediyeden bin 200’ine yakınında bakımevi yok”
Dünyaya örnek olarak 2004 yılında ana hükmü belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması olarak çıkartılan “Hayvanlar Koruma Kanunu”na rağmen, hala daha bin 389 belediyeden bin 200’ine yakınında bakımevinin olmadığını ve kısırlaştırmanın da olmadığını kaydeden Serin, “Kısırlaştırılma yapmayan belediyelerin görev ihmali ile hayvanlar aç sefil yaşam savaşı verirken, çoğalan hayvanlardan dolayı vatandaş da muzdarip ve şikayetçi olduğunda, belediyeler bu hayvanları toplarken birazını öldürüp, kalanları da birbirlerine, başka ilçelere, beldelere çöplüklere, ormanlara ve otobanlara atıyor. Atılan hayvanlar üremeye devam ediyorlar. Bu katliam ve üreme döngüsü devam ediyor. Bizler 20 yıl boyunca hayvanseverler, gönüllüler ve STK’lar olarak, belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması için, yetkili kurumlarca belediyelere denetim, idari ve cezai yaptırım gelsin diye mücadele ettik, etmeye de devam ediyoruz. Fakat, yasayı uygulamayan ve görev ihmalinde bulunmaya devam eden belediyelere, yetkili kurumlarca ne denetim yapıldı ve ne de idari cezai bir yaptırım getirildi. Şimdi, bir kısım bürokratlar ve bazı siyasiler belediyelerin görev ihmallerinin bedelini, kendi iradeleri dışında bu dünyaya gelen hayvanları öldürerek bu masumlara ödetmek istiyorlar. Oysa, bürokratların da bilmediği bir gerçek, sokak hayvanlarının ana kaynağı, Türkiye’de bulunan 20 bine yakın köyde yaşayan tarım ve hayvancılık uğraşan 10 milyonlarca vatandaşın canını, malını, davarını koruyan 100 binlerce sahipli bekçi ve çoban köpeklerinin, sahiplerince beldelere ilçelere atılan ve sonra da sokak köpeği denilen yavrularıdır. Bu sahiplerince atılan bekçi çoban köpeği yavrularının, büyüyüp artık sahipsiz sokak köpeği olmadan ve çapraz üremeye girmeden kısırlaştırılması sağlanmaz ise üreme devam edecektir. Tanım ve hayvancılık yapanların ve evini malını canını korumak için kapısında bekçi köpeği olan köylünün köpeklerini elinden almak veya kısırlaştırmak mümkün olamasa da, bunların şehirlere, kırsala atılan yavrulan kısırlaştırılırsa üreme kontrol altına alınır. Bugün bir kısım bürokrat ve siyasilerin ‘saldırgan olanlar toplanacak, uyutulacak, öldürülecek’ diyerek ölümlerden ölüm biçmeye çalıştıkları bir insanlık ayıbı olan öldürülmeleri yasaya konmaya çalışılan sokak köpeklerinin yüzde 99’u bu korumacı bekçi çoban köpeklerinin sahiplerince atılan yavrularıdır. TBMM’de, sorunu ve çözümü gerçek anlamda görebilen aklıselim siyasiler olduğuna, TBMM’den, tuzaklar içeren bir katliam kanunu çıkmasına geçit vermeyeceklerine inanıyor, Sayın milletvekillerine ve Sayın Cumhurbaşkanı’na sesleniyoruz; STK’lar ve kamuoyundan gizli hazırlanan, katliam ve üreme döngüsünü devam ettirecek bu kan kokan yasa geri çekilmelidir.” dedi.
Akay: “Öldürme sözünü kullanmaya korktuğunuz için ötenazi kelimesinin arkasına sığınıyorsunuz”
Daha sonra konuşma yapan Cenk Akay, tüm milletvekillerine seslenerek, “Kapalı kapılar ardında kelime oyunları ile kılıflar uydurularak hazırlanan tasarı ile sokaklardaki bütün kedi ve köpeklerin toplanarak bir süre sahiplendirme kılıfı ile bekletilip sonra öldürülmelerini içeren yasa tasarısını kabul etmiyoruz. Bu kanlı tasarıyı hazırlayanlara soruyoruz: 20 senedir belediyeler kısırlaştırma yapmaz, hayvanlar çoğalırken aklınız neredeydi? Siz alemi kör, milleti aptal mı sanıyorsunuz. Ötenazi diye hayvanları öldürmeye başka başka isimler bularak milleti kandıracağınızı mı sanıyorsunuz? Öldürme sözünü kullanmaya korktuğunuz için ötenazi kelimesinin arkasına sığınıyorsunuz. Ötenazi öldürmektir. Hayvanın rızasını nasıl alacaksınız? Niçin doğrudan ‘öldüreceğiz’ diyemiyorsunuz? Eğer kamu güvenliği ve toplum sağlığını düşünüyorsanız katilleri, çok düşünüyorsanız, katilleri, canileri, uyuşturucu mafyalarını hedefe koysanıza! Gücünüz bu gariban hayvanlara mı yetiyor? Sokağa çıktığınızda bir köşede size masumca bakan kedinin gözlerine siz de bakabilecek misiniz? Kendi iradesi dışında bu vahşi dünyanıza gelmiş olan kara burunlu bir köpeğin gözlerine bakabilecek misiniz? Milyonlarca kedi köpek öldürülürken, evinize gittiğinizde çoluk çocuğunuzun gözlerine bakabilecek misiniz? Hani hayvanları mal kapsamından can kapsamına almıştınız? Can kapsamına aldığınız bu canların canını nasıl alacaksınız? Siz Rümeysa Kadak, siz Özlem Zengin, ana yüreklerinizle milyonlarca hayvanın katline seyirci kalacak mısınız? Siz Bahadır Yenişehirlioğlu, öldürmenin kırk çeşit senaryosu yazılan bu tasarı sizin raporunuza göre mi tasarlandı? Bütün tasarı kedi ve köpeklerin nasıl öldürüleceği konusunda uluslararası sözleşmeler, kanunlar ve gerçekler çarpıtılmıştır. Ey tasarıyı hazırlayanlar, hayvanların öldürülmesi üzerine verdiğiniz bu emeği yıllardır kanunun uygulatılmasına vermiş olsaydınız, bugün sahipsiz hayvan üremesi kontrol altına alınmış olacaktı. Siz bakanlık bürokratları, gönüllü varlığından bu kadar mı korktunuz ki yerel hayvan koruma görevliliğini kaldırdınız? Şimdi 100 sene önce hayvanları hayırsız adaya yollayanları lanetliyoruz. 100 sene sonra da bugün bu kanunu çıkarmaya çalışanlar lanetlenecek. Tarih sizi yargılayacak.” diye konuştu. Yapılan bu açıklamaların ardından yasa teklifine karşı sloganlar atıldı ve kalabalık dağıldı.
Haber / FOTO: İlker GÜREL
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde şehitler için Kur’an-ı Kerim okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.