Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik yapılmasına Dair Yönetmelik” 27 Aralık 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı.
Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mahmut Demirkan, Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik yapılmasına Dair Yönetmelik, 27 Aralık 2025 tarihli ve 33120 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandığını açıkladı.
Demirkan, ilgili yönetmelikte yer alan ve Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile ilgili maddeleri şöyle aktardı; “İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmeler adına; a) Gerçek kişi işletmeleri adına o tarihteki işletme sahibi, b) Tüzel kişi işletmeleri ve şubeler adına o tarihte ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetlerini yürüten yetkili temsilcilerden biri, tarafından 1/3/2025 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında 6’ncı maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinin (2) numaralı alt bendinde belirtilen lise mezuniyeti şartı aranmaz. Bakanlık, bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.’ Cümlesinde yer alan ‘1/3/2025’ ibaresi ‘1/4/2026’ olarak değiştirilmiştir. ‘İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe 1/7/2025 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamaz. Bakanlık, bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.’ cümlesinde yer alan ‘1/7/2025’ ibaresi ‘1/7/2026’ olarak değiştirilmiştir. ‘İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlaması 1/7/2025 tarihine kadar yapılamaz. Bakanlık, bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.’ cümlesinde yer alan ‘1/7/2025’ ibaresi ‘1/7/2026’ şeklinde değiştirilmiştir.”
Haber: İlker GÜREL
