Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alan İpsala Pirinci için, Antalya’da düzenlenen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı kapsamında 22 Nisan 2026 Çarşamba günü plaket takdim töreni gerçekleştirildi.
Türkiye’de Avrupa Birliği tarafından tescillenmiş toplam 46 coğrafi işaretli ürün bulunurken, İpsala Pirinci bu listeye 41. ürün olarak dahil oldu. Yaklaşık 6 yıllık detaylı ve titiz bir çalışma süreci sonucunda elde edilen bu tescil ile İpsala Pirinci, Trakya Bölgesi’nin Avrupa Birliği tarafından tescillenmiş ilk ve tek coğrafi işaretli ürünü olma özelliğini kazandı. İpsala Pirinci’nin Avrupa Birliği nezdinde tescillenmesiyne; bölgenin tarımsal üretim gücünün korunması, ürünün uluslararası pazarlarda rekabet gücünün arttırılması ve katma değerinin yükseltilmesi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirildiği belirtildi. Söz konusu tescil ile birlikte üretimden tüketime kadar olan süreçte kalite, güvenilirlik ve izlenebilirliğin de daha güçlü bir şekilde teminat altına alındığına vurgu yapıldı.
Şapçı: “Bu tescil bölgemiz için çok kıymetli bir kazanımdır”
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, elde edilen başarının güçlü bir ekip çalışmasının sonucu olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: “Hiçbir başarı münferiden elde edilemez. Başarı; ekip ruhuyla, birlik ve beraberlikle, uyumla, kararlılıkla ve azimle ortaya çıkar. İpsala pirincimizin Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilini Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak almış olmamız, sadece bugün için değil, geleceğe bırakılmış çok kıymetli bir adımdır. Bu kazanımın önemi, gün geçtikçe daha da iyi anlaşılacaktır. Çünkü bu tescil; üreticimize emeğinin karşılığını daha güçlü ve daha kârlı alma imkânı sunacak, satıcımıza ürününü daha değerli bir şekilde pazarlama gücü kazandıracak, tüketicimize ise kalitesi ve kökeni güvence altına alınmış, nereden geldiği bilinen bir ürüne ulaşma fırsatı verecektir. Kısacası bu başarı, bölgemizin tarımsal mirasını koruyan, ekonomik değerini artıran ve marka gücünü uluslararası ölçekte tescilleyen çok önemli bir kazanımdır. Ayrıca Coğrafi İşaret Tescili ve Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili’nin alınmasında katkı sunan başta Dünya Odalar Federasyonu(WCF) Başkanı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Edirne Valimiz Yunus Sezer’e, Edirne AK Parti Milletvekilimiz Dr. Fatma Aksal’a, Edirne CHP Milletvekilimiz Ahmet Baran Yazgan’a, Edirne İYİ Parti Milletvekilimiz Prof. Dr. Mehmet Akalın’a, İpsala Kaymakamı ve Edirne Vali Yardımcımız Ömer Sevgili’ye, İpsala Belediye Başkanımız Mehmet Kerman’a, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’e, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler’e, geçmiş dönem Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, Odamızın geçmiş dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na, geçmiş dönem Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük’e, merhum geçmiş dönem İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin’e, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz’a, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Sezer’e, Odamız Meclis Başkanı Ahmet Koru’ya, geçmiş dönem odamız Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf’a, Odamız Meclis Üyelerine, Yönetim Kurulu Üyelerine, Halkla İlişkiler Sorumlumuz Nur Kalıntaş’a, tüm oda çalışma arkadaşlarımıza ve geçmiş dönem oda çalışma arkadaşımız Seda Havale’ye Odam adına teşekkür ederim. Keşan TSO olarak bölgemizin coğrafi işaretli ürünlerinin korunması, geliştirilmesi ve uluslararası alanda tanıtımının güçlendirilmesine yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.”
Haber: İlker GÜREL
Şapçı, TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi Toplantısı’na katıldı
1
Karısına ve kayınpederine ateş açan adam başından vurulmuş halde bulundu
127632 kez okundu
2
Mecidiye’de feci kaza: 2 ölü
83984 kez okundu
3
Güzellik merkezinin camlarına kurşun sıktılar
53489 kez okundu
4
İki otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi hayatını kaybetti 1 kişi de yaralandı
37889 kez okundu
5
Bakanlık tatil dönüşünde kamyon, çekici ve tankerler ile ilgili karar aldı
26262 kez okundu