Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl 23.’sü düzenlenen İpsala Çeltik Festivali ve Tarım Fuarı kapsamında dün düzenlenen çeltik hasadı etkinliğine katılırken, burada yaptığı konuşmada, sözleşmeli üretime dikkat çekti.
Saat 10.30 sıralarında başlayan etkinliğe; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Edirne Valisi Yunus Sezer, İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili, Enez Kaymakamı Muhammed Emin Tutal, AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Edirne TB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Keşan Ticaret Borsası (TB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Sezer, kamu kurum ve kuruluşları ile STK’ların başkan ve temsilcileri ile çiftçiler katıldı.
Yumalı: “Önümüzdeki yıl en çok bu konu üzerinde duracağız”
Hasat alanında gerçekleştirilen etkinlikte katılımcılar tarafından konuşmalar yapıldı. Bakan Yumaklı da, yaptığı konuşmada, Türkiye’de 2024 üretim sezonunda 980 bin tona yakın bir rekolte beklendiğini belirterek, “İnşallah bu gerçekleşmiş olur. Böylece ülkemizin ihtiyaç duyduğu çeltiğin yüzde 75’i bu topraklarda üretilmiş olacak. Son derece önemli besin kaynaklarından biri olan çeltiğin hasadı hayırlı uğurlu olsun. Edirne, çeltiğin başkenti. Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 44’lük bölümünü üreten Edirne genelindeki bu oranın yarısını karşılayan İpsala’dayız. Bir karış toprak bile boş kalmasın diye gece gündüz çalışıyoruz. Önceki gün G20 Zirvesi’nden döndük. Dünyadaki bütün ülkelerin üzerinde durduğu en önemli konu gıda arz güvenliği. Bütün üreticilerimizle gurur duyuyorum. Türkiye’nin üreticisi, dünyadaki birçok ülkeden çok daha iyi seviyede. 1 Eylül tarihinden itibaren başlattığımız hangi ürünü nerede ve ne kadar ekeceğimiz konusundaki üretim planlaması uygulanabilirse büyük avantaj sağlamış olacağız. Ayrıca, sözleşmeli üretim bunun en önemli ayaklarından bir tanesi. Bizler de artık önümüzdeki yıl en çok bu konu üzerinde duracağız. Sadece üretmek yetmiyor, aynı zamanda pazara değerinde gitmesini de sağlamak gerekiyor. Bu konunun en önemli başlığı da sözleşmeli üretimdir.” dedi.
“Trakya’nın önemli çeltik işleme ve pirinç paketleme fabrikalarından birisi de İpsala’da kurulmuş olacak”
Çeltik üretimindeki ortalama verimin, dünya genelinde 471 kilogram iken, bu rakamın Türkiye’de 803 kilogram olduğunu da vurgulayan İbrahim Yumaklı, “2022 yılındaki çeltik üretimimiz yaklaşık 360 ton iken, şimdi yaklaşık 900 bin tona kadar gelmişiz.” diyerek, Edirne’de yaşanan kuraklığa da değinip şunları söyledi; “Bu üretim sezonunun çok kolay geçmediğini biliyorum. Özellikle su konusunda yaşanan süreci hep beraber takip ettik. Çeltik üreticilerimizin bu durumdan etkilenmemesi için, kademeli su planlaması gibi çalışmalar yaparak, üretim döneminin kayıpsız tamamlanmasını sağladık. El ele, omuz omuza verdiğimiz zaman çözemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Ancak önümüzdeki sene bunu şansa bırakamayız. Dolayısıyla çalışmalara bugünden başlamış olacağız. Bu konuları konuşurken aynı zamanda markalaşma konusunu konuşursak, bu önemli ürünün adı geçtiğinde, Edirne ve İpsala’nın sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada adının geçmesini sağlamak lazım. Tarım Kredi Kooperatiflerimiz tarafından Trakya’nın önemli çeltik işleme ve pirinç paketleme fabrikalarından birisi de İpsala’da kurulmuş olacak.”
“14 milyar TL civarında 15 projemiz var”
Çeltik üretiminin yüzde 50’ye yakın artış yaşanması yönünde beklenti olduğunun altını çizerek, bu anlamda sulama yatırımlarına önem verdiklerini kaydeden Yumaklı, “Edirne için yaklaşık 14 milyar TL civarında 15 projemiz var. Bu sulama projeleriyle birlikte Edirne’de yaklaşık 525 bin dekar alan sulamaya açılmış olacak. Özellikle 11 milyar TL kaynağı, Hamzadere Barajı, Çakmak Barajı, Subaşı, Bülbüldere regülatörü ve sulamasına ayırdık.” şeklinde konuştu. Aksal ise Bakan Yumaklı’ya bölgeye yapılan yatırımlar nedeniyle teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından katılımcılara pilav dağıtıldı. Bakan İbrahim Yumaklı ile beraberindekiler, buradan ayrılarak, biçerdöver ile çeltik hasadı yaptı.
Haber MERKEZİ
Keşan’da ilk pancar hasadı Uzdilli ile başladı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.