Keşan Kent Konseyi Kent Çevre ve Ekoloji Meclisi tarafından düzenlenen panel dün gerçekleştirildi.
Keşan Kent Konseyi Kent Çevre ve Ekoloji Meclisi tarafından düzenlenen “Kentli hakları yurttaşlık bilinci dünyada emek hakkı kentsel yoksulluk” konulu panel, saat 14.00 sıralarında, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Konferans Salonu’nda başladı. Keşan Kent Konseyi Başkanı Dr. Uğur Özdağlı moderatörlüğündeki panele konuşmacı olarak; Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Güler ve Dr. Muzaffer Özsoy katıldı. Keşan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mücahit Erdoğan, STK’ların başkan ve temsilcileri, muhtarlar ile Keşan Kent Konseyi yönetici ve üyeleri katıldı. Konuşmacıların kendilerini tanıtmasıyla başladığı panelin açış konuşmasını yapan Dr. Uğur Özdağlı, genç Cumhuriyet’in öncelikle altyapı ve eğitimin kurulmaya çalışılarak kentlerin onarıldığını ifade ederek, “Altyapıları kurulmaya başlandı. Tarımsal faaliyet üzerinde kara sabanla, öküzlerle başlayan tarım yavaş yavaş modernleşme adımlarına doğru gitti. 1970’teki bir değerlendirmede yaklaşık insan sayısının %60’ı kırlarda yaşıyordu. Özellikle 1950-1980 arası Türkiye’de bir teknoloji girişimi var. 1980’den sonra Türkiye ekonomisi uluslararası dünyaya açılıyor ve ciddi anlamda bir geçiş var. Özellikle bölgesel sanayi merkezleri kuruluyor. Dolayısı ile kentleşme tamamlanmış. 2000’lerden sonra ivme dönüyor. Artık kırsal yaşamda, makineleşmenin de getirdiği bir noktayla, kır yaşam gitgide azalıyor. 2025’te beklenti şu; kırsal anlamda yaşayan yaşam faaliyeti ile birlikte, daha küçük yerlerde yüzde 80’lik kesim kentsel yaşama dahil olması. Bugün de kentsel yaşamın neleri beklediğini neler getirdiğini, neler götürdüğünü konuşacağız.” dedi.
Güler: “Kentlilik bilinci, yaşam boyunca devam eden bir süreçtir”
Panelin devamında söz alan Mahmut Güler, kentsel haklar ve kentlilik bilinci ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Kentsel yaşam kalitesinin; toplumsal, kültürel, siyasal öğe ve süreçleri de içerdiğini aktaran Güler, “Kentin sunduğu olanak ve fırsatlardan kentte yasayan bireylerin eşit, dengeli, gereksinimleri oranında yararlanması, eğitsel, sanatsal, ekinsel, siyasal etkinliklere, süreçlere etkin biçimde katılabilme olanaklarına sahip olabilmesi kentsel yaşam kalitesinin gerçekleşme faktörleri olarak sıralanmaktadır. Kentlilik bilincinin oluşması ve gelişmesi için kentte yaşayanların, yaşadıkları yeri tanımaları, tarihini öğrenmeleri, kentin kültürünü anlamaya çalışmaları, hak ve sorumluluklarının farkında olmaları gerekir. Bu bağlamda kentlilik bilinci, yaşam boyunca devam eden bir süreçtir. İnsanlar bu süreçte kentli olma yolunda aşamalar kaydederken, her aşamada doğru bilgi ile bilgilendiklerinde kentli olurlar. Böylece doğru bilinçlenmenin yansımaları, insanın kentteki günlük yaşam pratiklerinde (kentte yaşamanın gerektirdiği davranışları benimsemesi, hak ve sorumluluklarının farkında olması, kent kurallarına uyması, kente ve kentliye saygılı olması, kentsel kararlara katılım göstermesi vb.) görülebilir. Kentsel sorun ve haklar konularında yapılan tartışmaları üç başlık altında toplamak mümkündür: Sosyal ilişkiler yoluyla üretilen mekan konsepti ve bu bağlamda mekana yapısalcı yaklaşım. Kapitalist kentin işleyişinden kaynaklanan adaletsizliklerin üretilmesi ile mekânın politiği tarafından bilgilendirilmiş özgürlükçü projeler ve mekânsal olarak bilgilendirilmiş politikanın bir yeri olarak kentin (yeniden) yapılandırılması. Yurttaşlık kavramında devletten kente doğru gözle görülür bir kayış olduğu üzerinedir.” dedi. Mahmut Güler son olarak; Avrupa kentsel şartı ilkeleri ve kentli hakları, ulaşım ve dolaşım hakkı, kentlerde çevre ve doğa hakkı, kent fiziki yapılarının kullanım hakkı, tarihi kentsel yapı miras hakkı, konut hakkı, kent güvenliğinin sağlanması ve suçların önlenmesi hakkı, kentlerdeki özürlü ve sosyo-ekonomik bakımdan engelliler hakkı, kentsel alanlarda spor ve boş zamanları değerlendirme hakkı, kentsel kültürel haklar, yerleşimlerde kültürlerarası kaynaşma hakkı, kentlerde sağlık hakkı, halk katılımı, kent yönetimi ve kent planlaması hakkı, kentlerde ekonomik kalkınma ve kente karşı suç başlıklarıyla ilgili sunumunu gerçekleştirdi. Panel, Dr. Muzaffer Özsoy’un konuşmasının ardından sona erdi.
Haber MERKEZİ
12 şişe içki ile 6 şişe parfüm…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.