Paşayiğit Mahallesi’ndeki Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) temel atma töreni, dün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla gerçekleştirilirken, Kacır, krizlere dayanıklı, üreterek büyüyen Türkiye ekonomisi inşa ettiklerini söyledi.
Saat 16.00 sıralarında başlayan törene; Bakan Kacır’ın yanı sıra, Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Helvacıoğlu, AK Parti Edirne İl Başkan Vekili Aydoğan Akıncı, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Başkanı Ahmet Koru, Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı ile meclis ve yönetim kurulu üyeleri, Keşan TB Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, İpsala TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Sezer, Uzunköprü TSO Yönetim Kurulu İsmail Akalın, belediye meclisi ve il genel meclisi adayları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Şapçı: “Keşan Gıda İhtisas OSB’miz tam anlamıyla cazibe merkezi olacaktır”
Törenin açış konuşmasını yapan İsmail Şapçı, “Heyecanlıyız, çünkü yıllardır Keşan, İpsala ve Enez ilçelerimizde tüm kurumlarımızla tek yumruk olarak bölgemizin sanayisini geliştirmek, OSB kazandırmak için mücadele verdik. 15 yıldır süre gelen mücadelemiz doğrultusunda hem bugün burada Keşan OSB hem de geçtiğimiz günlerde İpsala OSB için hayallerimizi gerçekleştirmeye yaklaşmanın mutluluğu içerisindeyiz. Her iki OSB’miz için de destekleri olan, katkı sağlayan ve emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi sunarım. Keşan Gıda İhtisas OSB’miz gıda sektöründe faaliyet gösteren iş adamlarımızın, sanayicilerimizin ve girişimcilerimizin dikkatini çekmektedir. Bölgemizin; başta jeopolitik konumu, ülkemizin Avrupa’ya açılan sınır kapılarına yakınlığı, hammadde tedarikine ulaşım kolaylığı, bölgemizin genç nüfus ve istihdam potansiyelinin yüksek olması, İpsala TIR parkımızda mobil iç gümrükleme imkanının olması, ticari limanlara yakınlığı, Çanakkale Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyollarımız ile İstanbul, İzmir, Bursa, Balıkesir, Kocaeli gibi önemli il ve ilçelerimize ulaşım kolaylığı özellikleri ile Keşan Gıda İhtisas OSB’miz tam anlamıyla cazibe merkezi olacaktır.” dedi.
“İş arayan değil, aranan çalışan olmaları hususunda çalışmalar ve projelerimizi yürütüyoru”
Gıda İhtisas OSB’nin 140 hektarlık alanda 96 sanayi parseli, dış pazarlarda rekabet gücü olan, AR-GE ve İnovasyona önem veren, katma değeri yüksek marka ürünler üretecek sanayiciler ile bir arada olacağının altını çizen Şapçı, “Keşan TSO olarak bölgemizde değişecek ve gelişecek olan sanayimiz için hem göçü önleyip, bölgedeki işsizliği azaltılıp istihdamın artması hem de sanayiye nitelikli eleman yetiştirmek adına TOBB Proje Okulumuz Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne Avrupa Birliği ve Trakya Kalkınma Ajansı destekli projeler kazandırarak; iş arayan değil, aranan çalışan olmaları hususunda çalışmalar ve projelerimizi yürütüyoruz. Yine aynı lisemizde Tarım Bölümümüzü faaliyete geçirdik. Tarım alanı bakımından oldukça zengin olan bölgemizde, yetişen nitelikli iş gücü potansiyelimiz ile üretilecek olan hammadde ürünlerimizi gıda ihtisas OSB’mizde değerlendirerek, katma değerli ürünler haline getireceğiz bu kapsamda da bölgemizin marka bilinirliliğini arttıracağız.”
Helvacıoğlu: “Keşan OSB’de en kısa zamanda fabrikalar kurulacak”
Helvacıoğlu ise son yıllarda dünyanın büyük girdaplardan geçtiğini dile getirerek, “Ekonomide, çalkantılı ve zorlu bir dönem yaşanıyor. Salgınlar, savaşlar, krizler küresel dengeleri değiştiriyor. Ticarette yaşanan bloklaşma, tedarik zincirlerinde daralmalar, tüm dünyayla birlikte bizi de etkiliyor. Buradan Türkiye’ye dönüp baktığımızda, ülkemiz, son 21 yılda, güçlü, rekabetçi ve sürdürülebilir sanayiyi önemsedi. Ar-Ge ve inovasyon yapısıyla güvenli bir liman oldu. Ülkemizin OSB’lerdeki performansı ise başlı başına bir başarı hikayesidir. Planlı sanayileşmeyle bugün OSB’si olmayan il kalmamıştır. OSB’ler, bugün ülke sathına yayılmıştır. Yatırımcılara bu OSB’lerde ciddi fırsatlar sunulmuştur. Bu sebeple bakanlığımıza ve hükümetimize şükranlarımızı arz ediyoruz. Şimdi evrenselden ve ulusaldan yerele dönüp baktığımızda şanslarımız ve avantajlarımız bizi karşılıyor. İstanbul’a yakınız. Avrupa’nın yanı başındayız. Tarihteki adıyla yollar kavşağındayız. Tarım, tarıma dayalı sanayi ve turizm gibi güçlü değerlerimiz var. Bunları OSB ile taçlandıracak irademiz var. 2014’den bu yana, belediye olarak bizler de, gıda OSB için büyük çaba gösteriyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklerine minnettarız. Türk sanayisine, müteşebbis ruhuna katkıları için şükranlarımızı arz ederiz. İnşallah; temelini attığımız Keşan OSB’de en kısa zamanda fabrikalar kurulacak. Ekonominin çarkları daha hızlı dönecek. Keşan OSB; Keşan’ı çekim merkezi yapacak. Keşan OSB; tarıma, çevreye ve değerlerimize duyarlı bir OSB olacak. Keşan; nasıl ki birçok alanda markaysa, Keşan OSB’de bölgede güçlü bir marka olacak. Keşan kazanacak, Edirne kazanacak Türkiye kazanacak.” diye konuştu.
Akalın: “Keşan Gıda OSB tüm bölgemize hayırlı olsun”
Daha sonra konuşan Akalın ise şöyle dedi: “18 Mart’ın arifesinde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Keşan’ımıza yapılacak olan OSB’nin fabrikalarla dolmasını temenni ediyorum. Keşan Gıda OSB tüm bölgemize hayırlı olsun.”
Aksal: “Sanayi ile tarım el ele olursa gıda güvenliğimizi sağlarız”
Fatma Aksal da çok heyecanlı olduklarını dile getirerek, “Uzun bir mücadeleden sonra Keşan Gıda OSB’nin temelini atıyoruz. Aynı zamanda İpsala’mızda da OSB’miz var ve onun da alt yapı çalışmaları başladı. Edirne bir tarım kenti. Ayçiçeği üretiminde birinci, buğdayda da dördüncü sıradayız. Edirne’de sanayi denince hep uzak durulmuş. Sanayi ile tarım el ele olursa gıda güvenliğimizi sağlarız. Trakya’nın tek Gıda OSB’si. Bütün bölgeye hitap eden bir yatırımın temelini atıyoruz. Çok uzun mücadeleler verdik. Burası mera vasfını yitirmiş bir alandı. Yaklaşık 10 yıl mücadele ettik. Buradan Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye teşekkür ediyorum. Vekil olduğumun ilk ayında Sayın Bakanımız buranın sanayi bölgesi olması için izin verdi. Bugün burada olmaktan çok mutluyum. Ülkemize, bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Sezer: “Burası tarımın yoğun olarak yapıldığı bir yer”
Vali Sezer ise Keşan Gıda OSB’nin hayırlı olmasını dileyerek, “4 organize sanayi bölgesini hayata geçirme çalışmalarında sona geldik. İpsala’da çok hızlı bir çalışma oldu. Alt yapı bitme aşamasına geldi. Yine bugün Keşan’da alt yapı çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Burası tarımın yoğun olarak yapıldığı bir yer. Burada tarıma dayalı bir sanayiyi hayata geçireceğiz. Edirne’de güzel bir ekibimiz var ve Edirne’yi önümüzdeki 5 yıl içerisinde Balkanların başkenti haline getireceğiz. Bunun için de tüm Bakanlarımızın desteği ve yoğun çalışmaları var. Buradan hepsine teşekkür ediyoruz. Ecdadımızın bizi bırakmış olduğu mirasa yakışır bir şekilde Edirne’mizi gelecek nesillere bırakmayı arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Kacır: “Krizlere dayanıklı, üreterek büyüyen Türkiye ekonomisini inşa ettik”
Törenin devamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır söz aldı. Ülkenin güçlü üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını, ekonomik ve siyasi bağımsızlığın sigortası, kalkınmanın ise teminatı olarak gördüğünü kaydeden Kacır: “İşte bu anlayışla siyasi istikrarsızlık, terör ve yanlış sanayi politikaları neticesinde akamete uğramış hikâyeler tarihine dönen sanayileşme tarihimizin seyrini son 22 yılda değiştirdik. Ülkemizi araştırma ve inovasyon ekosistemi, planlı sanayi alanları, girişimcilik kültürü ve nitelikli insan kaynağıyla küresel bir üretim üssü haline getirdik. Krizlere dayanıklı, üreterek büyüyen Türkiye ekonomisini inşa ettik. Son yıllarda bölgesel savaşlar, pandemi, afetler ve iklim krizi, gıda ve enerji tedarikinde yaşanılan zorluklara rağmen ülkemiz 14 çeyrektir kesintisiz büyümesini sürdürdü. Gayrisafi yurt içi hasılamız Cumhuriyet tarihimizde ilk defa 1 trilyon dolar barajını aştı. İhracatımız, kalkınmamızın lokomotifi imalat sanayinden aldığı güçle 255 milyar doları aştı. 32 milyon işgücüyle istihdamda da tarihimizin en yüksek seviyesini yakaladık. Yüzde 9,1 ile işsizlikte son 10 yılın en düşük seviyesine ulaştık. Açıklanan her veri, ekonomimizin güçlü temeller üzerinde yükseldiğine işaret ediyor. Ekonomide elde ettiğimiz bu kazanımları uzun vadeli ve kalıcı refah artışına dönüştürmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
“Sektörümüzün sürdürülebilir ve kapsamlı büyümesini destekleyerek vatandaşlarımızın erişimini garanti altına alıyoruz”
Milli teknoloji hamlesi doğrultusunda teknoloji geliştirme kabiliyetlerini üst düzeye çıkararak Türkiye’yi dünya sahnesinde hak ettiği noktaya taşıdıklarını vurgulayan Mehmet Fatih Kacır, şunları söyledi; “Çünkü Türkiye’nin kritik teknolojileri milli olarak geliştirebilmesini, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunarak değer zincirlerinde pay sahibi olabilmesini tercihten öte mecburiyet olarak görüyoruz. Hafızalarımızı tazeleyelim. Tüm dünya korona virüs salgınıyla mücadele ederken küreselleşmeyi vaz edenlerin ne düzeyde bencil tutum takındıklarına hep birlikte şahit olduk. Bazı gelişmiş ülkelerde yoğun bakım altyapısının yetersiz kalması neticesinde doktorların kimin ölüme terk edilmesi gerektiğine karar vermek zorunda bırakıldığı bir dönemi hep birlikte gördük. Hamdolsun güçlü üretim ve teknoloji geliştirme altyapısı ile pandeminin olumsuz etkilerini dünyanın birçok gelişmiş ülkesine göre daha az hasarla atlattık. Dönemin Amerika Birleşik Devletleri başkanının büyük teknoloji girişimlerine çağrıda bulunmak zorunda kaldığı bir dönemde; ‘Biosys’ isimli yerli ‘startup’ımız tarafından geliştirilen solunum cihazımızın seri üretimini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda sanayi firmalarımızın da katkılarıyla iki haftada gerçekleştirdik. Yalnızca ülkemizin solunum cihazı ihtiyacını karşılamadık; ihraç ettiğimiz, hibe ettiğimiz cihazlarla tüm dünyaya nefes olduk. Mazlumların umudu bir ülke olmanın sorumluluğunu yerine getirdik. Evet, milli teknoloji hamlesi budur. Milli teknoloji hamlesi, ekonomik ve siyasi bağımsızlığın güçlü üretim ve teknoloji geliştirme kabiliyetinden geçtiği anlayışıyla hareket etmektir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak biz de bu dönemde güçlü gıda sanayini ülkemizin geleceğinin teminatı olarak görüyoruz. Sektörümüzün sürdürülebilir ve kapsamlı büyümesini destekleyerek vatandaşlarımızın erişimini garanti altına alıyoruz. Sektörümüz tarımsal üretimimizin yerelde oluşturduğu katma değer ve istihdam için çarpan etkisi oluşturarak refahın yurt sathında yayılmasında önemli bir rol üstlenmekte. Bu nedenle, gıda sanayimizin üretim altyapısını güçlendirecek, katma değerli üretime yönlendirecek ve uluslararası rekabetçiliğini artıracak adımları öncelikli olarak atıyoruz. Gıda sektöründe yenilikçi ve rekabetçi bir anlayışla katma değerli üretimi desteklemek üzere bu alanda proje yürüten 58 Ar-Ge merkezine ve 419 teknopark firmasına toplamda 8,7 milyar lira ar-ge teşviği verdik. TÜBİTAK akademik, bilim insanı ve özel sektör Ar-Ge destek programları kapsamında son 22 yılda gıda alanında yürütülen 3 bin 26 projeye ve bu alanda araştırma gerçekleştiren bin 548 bilim insanı ve gencimize 11 milyar liradan fazla destek sağladık. Gıda İnovasyon Merkezi’mizi, gıda ve içecek sektörünün çözüm ortağı olarak faaliyete geçirdik. Gıda ürünleri imalatına yönelik olarak 5 bin 427 yatırıma teşvik belgesi düzenledik. Sektörümüzde 152 binden fazla nitelikli istihdam oluşturacak 408 milyar lira sabit yatırımın önünü açtık. Gıda sanayimizin ihtiyaç duyduğu altyapısı güçlü ve çevre dostu planlı sanayi alanları sunmak üzere yurdumuzun dört bir yanında 11 adet ‘gıda ihtisas organize sanayi bölgesi’ kurduk.”
“Sanayicilerimizin yatırımlarına en kısa sürede başlamalarını sağlıyoruz”
Bakan Kacır, sözlerini şöyle tamamladı; “Sahip olduğu coğrafi işaretli ürünlerle tarım ve hayvancılıkta önemli bir marka olan Keşan ilçemize kazandığımız bu OSB’nin, güçlü Ar-Ge ve insan kaynağı vizyonuyla gıda sektöründe nitelikli yatırımların adresi olacağına inancım tam. 141 hektarlık alanda 96 sanayi parseline sahip organize sanayi bölgemizde inşallah 2024 yılı sonuna kadar altyapı ve üstyapı çalışmalarını tamamlıyoruz. Sanayicilerimizin yatırımlarına en kısa sürede başlamalarını sağlıyoruz. Bizler Türkiye için çalışan, Türkiye için hayal kuran, Türk ekonomisinin büyümesi, gelişmesi, küresel ölçekte hak ettiği seviyelere ulaşması için taş üstüne taş koyan herkesin destekçisiyiz, yanındayız.” Yapılan konuşmaların ardından, dua edilirken, Mehmet Fatih Kacır, temel atma makinesinin butonuna bastı.
Haber / FOTO: İlker GÜREL
CHP’li Yazgan, engelli ve yaşlı desteklerini Meclis gündemine taşıdı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.