Keşan Tarım ve Hayvancılık, Gıda, Sanayi, Otomotiv ve İş Makineleri Fuarı, dün gerçekleştirilen açılış töreni ile başlarken, törende yapılan konuşmalarda, üretimin önemine dikkat çekildi.
Saat 17.00’de, Kerami Mercan 112 Acil Yardım İstasyonu karşısındaki Açık Fuar Alanı’nda başlayan açılış törenine; Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Keşan Belediye Başkan Vekili Rasim Ergene, Belediye Başkan Yardımcısı Bilgin Atlı, Beyendik Belediye Başkanı Ferat Gülver, Yenimuhacir Belediye Başkanı Tamer Kıral, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası (TB) Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Sezer, Keşan Belediyesi önceki dönem Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu,Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Renkli Fuarcılık Sorumlusu Önder Harbili, esnaf odası başkanları, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeleri, siyasi partilerin başkan ve temsilcileri, muhtarlar, üreticiler ve yetiştiriciler ile firma temsilcileri katıldı.
Şapçı: “Değerli çiftçilerimiz; bu fuar sizin fuarınızdır”
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunduğu programın açış konuşmasını İsmail Şapçı yaptı. Keşan’da bir ilki gerçekleştirmenin verdiği mutluluğu dile getiren Şapçı, “Odamız olarak her zaman bölgemizin ve üyelerimizin ihtiyaçları, istekleri, şikayetleri ve talepleri doğrultusunda çalışmalar ve projeler yaparak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bölgemiz ekonomisinin %50’sinden fazlası tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet göstermektedir. Ekonomimizde çok büyük paya sahip olan tarım ve hayvancılık sektörümüzün tüm paydaşları ile bir araya gelerek, çiftçilerimizin, üreticilerimizin, üyelerimizin ve kurumlarımızın talepleri doğrultusunda hayata geçen bu fuarın, sektörümüz için bir dönüm noktası olacağına ve hep birlikte büyük başarılara imza atacağımıza yürekten inanıyorum. Fuarımızın Keşan’da gerçekleşmesi, bölgemizin; stratejik konumu, hammadde ürün zenginliği, tarımsal alan genişliği, gümrük kapılarına, köprü ve otoyollara ve kurulması devam eden Keşan ve İpsala OSB’lerimizin yakınlığı ile merkezi bir konumda olması sayesinde büyük bir avantaj sağlamaktadır. Fuarımızın bir diğer önemli amacı da, görüşmelerle diyalog kazandırmak ve sektördeki paydaşlar arasında yeni iş birlikleri ve ticari fırsatlar yaratmaktır. Bu görüşmeler; üreticiler, yatırımcılar ve tedarikçiler arasında doğrudan diyalog kurma imkânı sağlayarak, iş birliği fırsatlarını artırmakta ve sektörümüzün gelişimine katkı sağlamaktadır. Değerli çiftçilerimiz; sizler, bu topraklardan bereket fışkırtan, alın terinizle sofralarımızı dolduran, ülkemizin kalkınmasında büyük rol oynayan kahramanlarsınız. Bu fuar sizin fuarınızdır.” dedi.
Şen: “Memnuniyet ile bu oluşumun içerisinde yer aldık”
Öner Harbili’nin katılımcılara hoş geldiniz demesinin ardından söz alan Hasan Şen de, “Oda ve borsa başkanlarımız ile mevcut Belediye Başkanımız ‘bu işi yaparız’ dediler. Bize de ‘bizimle birlikte olur musunuz?’ dediler. Biz de memnuniyet ile bu oluşumun içerisinde yer aldık. Oda başkanlarımızla beraber, Kaymakamımız sayesinde bugün bir ilki gerçekleştiriyoruz. Çiftçiler adına bu fuarda emeği olan herkese tekrardan teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Kaymaz: “Tarım 8 milyar insanın tamamına dokunuyor
Törenin devamında söz alan Necmi Kaymaz, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek, “Bu fuarı geleneksel hale dönüştürmek için bu görmüş olduğunuz paydaşlarımızla beraber çalışacağız. Fuarda eksiklerimizi görecek, daha fazla gelişeceğiz. Zayıf yanlarımızı daha çok güçlendireceğiz. Tüm il ve ilçelere örnek bir fuar merkezi olmak için tek çatı altında Allah’ın izniyle başaracağız. Dünyadan 8 milyar insan var. Tarım bu 8 milyarın tamamına dokunuyor.” şeklinde konuştu.
Günay: “Pekmezinizi iyi yapın, farklı yapın, sürekli yenilikçi olun”
Kaymaz’ın ardından konuşan Cengiz Günay, Keşan’ın; Trakya’nın önemli bir tarım, turizm ve ticaret merkezi olduğunu dile getirerek, Keşan’daki tüm kurumların işbirliği ile düzenlenen fuarın, bölgenin ekonomik canlılığını da artıracağına dikkat çekerek şunları söyledi; “Fuarlar; üretimin, emeğin, alın terinin alıcıyla buluştuğu, çok önemli bir platformdur. Günümüzde artık sadece üretmek kafi gelmiyor. Ürettiğini tanıtmak ve müşteriyle buluşturmak gerekiyor. ‘Sen pekmezi iyi yap, sinek Bağdat’tan gelir’ söylemi bugün artık geçerli değil. Hangi işi yaparsanız yapın, müşteri bulmak zorundasınız ve bu da ancak tanıtım ve pazarlamayla olur. Doğru müşteriye ulaşmanın en iyi yolların başında da fuarlar gelir. O halde, siz yine de pekmezinizi iyi yapın, farklı yapın, sürekli yenilikçi olun. Fuarlar hem katılımcı firmalar hem de yerli ve yabancı ziyaretçiler açısından daha planlı ve programlı bir hale geldi. İşte tüm bunlar sayesinde Türkiye genelinde fuarcılık sektörümüz hızlı bir gelişme gösterdi. 2022’de Türkiye genelinde düzenlenen 413 fuar, 56 bin firmaya ve yaklaşık 19 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Önümüzdeki süreçte iklim değişikliği ve kuraklığın da etkisi ile stratejik önemini korumaya devam edecek. Küresel gıda fiyatları, 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Son 1 yıldaki artış diğer ürün fiyat artışlarının üzerinde. Dolayısıyla bu alanda kendimizi göstermek ve geliştirmek zorundayız. Tarımsal hasılada Avrupa’da ilk sıradayız, dünyadaysa 10. sıradayız. Bu alandaki ihracatımız sayesinde, net döviz geliri kazanmakta ve dış ticaret fazlası vermekteyiz.”
Ergene: “Bölge ekonomisinin canlanmasına ve büyümesine önemli katkılar sağlayacaktır”
Programın devamında söz alan Rasim Ergene de, “Bugün, Keşan için tarihi bir gün. İlk defa gerçekleştirdiğimiz Keşan Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi Otomotiv ve İş Makinaları Fuarı’nın açılışında sizlerle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyorum. Bu fuar, Keşan’ın yanı sıra, tüm Trakya bölgesi için büyük bir öneme sahip. Tarım, hayvancılık, gıda sanayi, otomotiv ve iş makineleri gibi stratejik sektörlerin bir araya gelmesi, bölge ekonomisinin canlanmasına ve büyümesine önemli katkılar sağlayacaktır. Fuarımız, yerel üreticilerin, sanayicilerin ve girişimcilerin en son teknoloji ve yenilikleri yakından takip edebileceği, ürünlerini tanıtabileceği ve yeni iş bağlantıları kurabileceği önemli bir platform olacaktır.” diyerek, bu organizasyonun hayata geçmesinde Keşan Belediyesi ile birlikte büyük emek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
Yazgan: “TMO depoları ağzına kadar dolu”
Programda son konuşmayı Ahmet Baran Yazgan yaptı. Milletin şuanki derdinin geçim sıkıntısı olduğunu ifade eden Yazgan şu ifadelere yer verdi; “Mutlaka bu fuarlar çok yararlıdır. Ancak bu fuarların bir şenlik havasında olmasını dileriz. Çok mutlu olduğu ve gerçekten kazandığı, kendini geliştirebildiği ülke ortamında geçmesini dileriz. Bu yıl buğday hasadı başladı. Ancak buğday alım fiyatı hala açıklanmış değil. TMO depoları ağzına kadar dolu. Üreticileriniz yaklaşık 12 TL’ye mal ettiğini söylüyor. Bu sebeple hazır burada konuşma yeri gelmişken hükümetimize ve yöneticilerimize seslenmek istiyorum. Lütfen bir an evvel üreticimizin bu taleplerini görün ve gereğini yapın. Çünkü üretici olmazsa ne bu fuarlar olur ne de bu fuarlara katılacak insanlar olur.”
6-7 ve 8 Haziran’da açık olacak
Yapılan konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Kurdele kesiminin ardından fuar alanında stant açan firmalar ziyaret edilerek, tarım aletleri incelendi. Dün açılışı gerçekleştirilen fuar, 6-7 ve 8 Haziran 2024 tarihlerinde, 10.00 ile 22.00 saatleri arasında açık olacak.
Haber / FOTO: İlker GÜREL
Edirne İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu Başkanı Salih Akar: “Keşan’da turizm can çekişiyor”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.