$%
€%
£%
%
%
%
Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, çiftçiler için tek bir yağmur damlasının dahi sevindirici olduğunu belirtirken, topraktaki kuraklık döngüsünün bittiğini söylemenin mümkün olabileceğini belirtti.
Şen, Keşan bölgesindeki buğday ekilişlerinin yüzde 70’e yakınının tamamlandığını belirterek, ekilişlerini gerçekleltiren çiftçilerin, yağmurlar ile birlikte yüzünün de güldüğünü söyledi. Ekilişlerini yapmayan yüzde 30’luk kesimin de Aralık ayı içerisinde gerçekleştirebileceğini ifade eden Hasan Şen, “Aralık ayında havanın buna imkan vereceğini düşünüyorum. Hava poyraza döndüğünde tarlanün yüzeyi kuruyacaktır ve ekilişler gerçekleşecektir. Bizler için her yağmur damlası artıdır. Havanın elverişli gitmesiyle arpa, kanola ve buğday tarlaları yeşermeye başladı. Yaptığımız gözlemlerde ekilen arpaların yeşerdiğini görüyoruz.” dedi.
“Yağmurlar nedeniyle ekili arazilerde şuana kadar bir zarar meydana gelmedi”
Yağmurlar nedeniyle ekili arazilerde şuana kadar bir zarar meydana gelmediğini de ifade eden Şen, “Yamaç arazilerde biraz zarar olsa da, bu arazilerde kış döneminde yağacak yağışlarda da aynı zarar olacaktı. Bunun dışında ekili arazilerde bir zarar yok.” derken, yeni üretim sezonunda üreticilerin ÇKS dosyalarını teslim etmeye devam ettiğini, dolayısıyla geçen yola göre ekili alanlar hakkında net bir bilgi vermenin sağlıklı olmayacağını belirtip şunları söyledi; “Topraktaki kuraklık döngüsünün bittiğini söyleyebiliriz. Meyve fidanı dikmek için arazide kazı yapan üreticiler, yaklaşık 2 metre derinde yaş abaka ile karşılaşabiliyor. Bu derinlikler yağmurlardan önce kuruydu.”
“Şuan tarlada kalan tek ürün pancar”
Yağmurların bölgeye göre değişiklik gösterdiğine dikkat çeken Hasan Şen, “Bölgemizdeki yağmurlar sevindirici. Ancak şuan pancar çıkartmada sıkıntılar yaşanıyor. Şuan tarlada kalan tek ürün pancar. Bunun nedeni de, geçen yıllarda yaklaşık bin 200 dekara ekilen pancarın, bu sezon 8 bin dekarlara çıkması. Dolayısıyla, önceki yıllardaki üretim miktaırna göre hesaplama yapıldı ve fabrikanın kapasitesinden fazla üretim oldu. Hal böyle olunca sevkiyatlar yapılmadı. Buna yağmur nedeniyle pancar ekili arazinin yaş olması da eklendi. Tüm bu etkenler, pancarın şuana kadar tarlada kalmasına neden oldu. Pancarı tarlasından çıkartmaya çalışan üreticiler, bunu mecburen insan gücüyle yapmaya çalışıyor. Bu durum, pancar üreticileri için sıkıntı. Şubat ayından bu yana mücadelesini yapan üreticilerimizin bazıları bu yüzden karşılığını alabilmiş değil.” diye konuştu.
Haber: İlker GÜREL
Kontrol etmek için çıkmıştı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.