Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, gümrük vergilerinde yapılan düşüş hakkında değerlendirmede bulunurken, bu düşüşlerin üreticiler açısından yanlış bir karar olduğunu söyledi.
Şen, yazlık ayçiçeği tohumunda yüzde 27 olan gümrük vergisinin yüzde 12, ham ayçiçeği yağındaki yüzde 36 oranındaki gümrük vergisinin ise yüzde 22’ye indirilmesiyle ilgili değerlendirme yaparak, “Bu durumun yansımaları hemen belli olmaz. Ancak, Edirne’deki canlı borsa fiyatlarına baktığımızda, ayçiçeği fiyatlarının düşmeye başladığını gözlemledik. Fiyatlar artmaya başlayınca ithalat kanadı açıldı. Köylerdeki çiftçilerimizin büyük bir bölümünde ayçiçeği kalmadı. Ham yağ fiyatlarının aşağı çekilmesi adına böyle bir karar alındığını düşünüyorum. Ayçiçeği fiyatları aşağı inerken, tohum ile ilgili gümrük vergisi kararına baktığımızda ise herhangi bir aşağı düşüş göremiyoruz. Bu kararın tohum fiyatlarına nasıl yansıyacağını merak ediyoruz. Eğer düşüş olmazsa, üreticinin değil, başka kişilerin para kazandığını düşüneceğiz. Ayrıca, şu sıralar çiftçilerimiz üre gübresi atmaya başladı ve bu gübre fiyatlarında da artış görüyoruz. Akaryakıt da aynı şekilde neredeyse her gün zamlanıyor. Dolayısıyla çiftçilik faaliyetlerinin hızlandığı bu durumda girdi maliyetlerimiz artmaya devam ediyor.” dedi.
“Gümrük vergilerinin indirilmesinin son derece yanlış”
Üreten kesim açısından, gümrük vergilerinin indirilmesinin son derece yanlış olduğunu vurgulayan Hasan Şen, “Az da olsa bazı çiftçilerimizde ayçiçeği var. İnsanlar bir umut içerisinde tuttuğu bu ürünü beklediği fiyata satmaya çalışırken, gümrük vergilerinin düşmesiyle birlikte fiyat da geriledi. Nisan ayına kadar bu gümrük vergilerinin düşük kalacağı belirtiliyor. Nisan ayından sonra fiyatlar yeniden yukarı çıkacak ve zengin daha zengin olacak. 12 TL’ye aldığımız üre gübresi 14 TL oldu. Akaryakıt desek aynı şekilde artıyor. Ülkemizde tarımla uğraşan kesimin kesinlikle desteklenmesi ve verilen desteklerin de iyileştirilmesi lazım. Artık üretim tekelleşmeye gidiyor. Bu da çok tehlikeli. Tarım tekelleşirse ne kadar zahmet çekileceğini hep birlikte göreceğiz.” diye konuştu.
“Bu bir yatırım değil ihtiyaçtır”
Sözlerinin devamında üretim süreciyle ilgili bilgi veren Şen, geçen üretim sezonunun kurak geçtiğini hatırlatarak, “Bu yıl ise iyi bir kış sezonu geçiriyoruz. Yağmur ve kar yağışları ile don olayları toprağa iyi geliyor. Buğday ekim sürecinde ne kadar sıkıntı çeksek de, yetişme süreci iyi gidiyor. Artık tarım sektörü daha hareketli günler geçirmeye başlıyor. Bizler bölgemizde daha modern tarım yapıyoruz. Çiftçilerimiz de buna göre hazırlık yapıyor. Ancak bu süreçte girdi maliyetlerinin yükselmesi zorluyor. Dolayısıyla üreticimizin sermayesi azalıyor. Herkes ‘Neden çift çeker traktör alıyorsunuz?’ diye soruyor. Üretici bu traktörü kullanmak zorunda. Bu bir yatırım değil ihtiyaçtır.” şeklinde konuştu.
“Genç üreticiler teşvik edilmeli”
Üreticilere adaletli bir şekilde yaklaşılması gerektiğinin altını çizen Hasan Şen, şunları söyledi; “Köylerimizdeki genç üreticilerimizin önü açılmalı, teşvik verilmeli. Ancak bunu yaparken borç altında bırakmayın. Holdingler yerine bu üreticilere destek verilmesi gerek. Bunu yaparken de gerçekten üretecek olanlar göz önüne alınmalı. İşi bilen insanlara destek verilmezse bu şekilde gümrük vergileri düşürülüp artırılır.”
Haber: İlker GÜREL
OSB’nin altyapı ihalesinin bugün yapılması bekleniyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.