Avrupa Birliği (AB) Projesi kapsamında TOBB Proje Okulu Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yürütülen “Gençlerle Birlikte Güvenli Geleceğe Yürüyoruz” projesinin “Proje Çalışma Kurulu Toplantısı” dün gerçekleştirildi.
Saat 10.30 sıralarında, Şapçı Ağadayı Tesisleri’nde başlayan toplantıya; Keşan TSO, Keşan Ticaret Borsası (TB) ve proje ortaklarının yanı sıra, Keşan’daki STK’ların başkan ve temsilcileri ile bazı öğrenciler ve eğitimciler katıldı.
Anbarcı: “Bölgemizin iş gücü potansiyelini daha etkin bir şekilde değerlendirecek”
Toplantının açış konuşmasını yağan Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Anbarcı, “Çok paydaşlı işbirliği: Hamzadere Bölgesi İşgücü Stratejileri Çalıştayı’na hoş geldiniz. Bu önemli etkinlikte sizlerle birlikte, bölgemizin iş gücü potansiyelini daha etkin bir şekilde değerlendirecek, ekonomik kalkınma ve istihdam alanlarını birlikte ele alacağız. Aynı zamanda bu çalıştay ile özel kurumlar, kamu kurumları ve iş arayan gençler arasında işbirliği ve dayanışma oluşturmayı da hedefliyoruz. Keşan TSO olarak bölgemizin ekonomik potansiyelini üst düzeye çıkarmak, işgücü kalitesini arttırmak ve iş arayan gençlerimize fırsat sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Katılımlarınız ve değerli katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim.” dedi.
Proje bedeli 285 bin 990 AVRO…
Keşan TSO AB Proje Koordinatörü Mehtap Pelin Konar, projeyle ilgili hazırlanan sunumu paylaştı. 285 bin 990,09 AVRO hibeli projenin, CNC tezgahları ve programlama, web tasarım ve ön muhasebe meslek alanlarını kapsadığını bildiren Konar, proje ile kapsayıcı ve entegre aktif işgücü piyasası önlemlerinin uygulanması yoluyla Edirne’de istihdam, eğitim ve öğretimde (NEET) olmayan gençlerin istihdam edilebilirliğini ve işgücüne katılımını attırmanın hedeflendiğini söyledi. Proje ile 20 erkek, 25 kadın olmak üzere toplamda 45 gence eğitimler verileceğini bildiren Mehtap Pelin Konar, NEET PRO ile 15-29 yaş aralığında ne eğitimde, ne istihdamda olan gençlerin (NEET) işgücü piyasasına katılımlarını desteklediklerini ifade etti.
Tunç: “2023 yılında 11 bin 12 kişi belge aldı”
Keşan TSO Genel Sekreter Yardımcısı Kadir Can Tunç ise Keşan TSO Akademi bünyesinde verilen eğitim, kurs, seminer ve derslerde başarılı olan kişi sayısı hakkında bilgi vererek, 2021 yılında 7 bin 696, 2022 yılında 10 bin 358, 2023 yılında 11 bin 12 kişinin bu süreçten başarı ile ayrılarak belge aldığını söyledi. Tunç, 18-29 yaş arası mezun olan ve iş arama sürecindeki gençlere mesleki eğitimler verdiklerini de dile getirerek, Edirne’de ilk ve tek olarak “İş Danışmanlığı ve Kariyer Merkezi”ni bölgeye kazandıracaklarını söyledi.
Keşan’da iş arayan gençlerin yüzde 72,1’i kadın…
Toplantını devamında yeniden söz alan Konar, Keşan’da iş arayanlar ve işçi arayanlar ile yaptıkları çalışmaları içeren bir sunumu daha paylaştı. Görüşmeler sırasında sorulan sorulara verilen cevapların yüzdelik dağılımlarının paylaşıldığı çalışmada, Keşan’da iş arayan gençlerin yüzde 72,1’ini kadınların, yüzde 27,9’unu ise erkeklerin oluşturduğunu söyleyen Mehtap Pelin Konar, iş arayan gençlerin 19-22 yaş aralığının yüzde 57,4, 23-26 yaş aralığının yüzde 29,5’ini oluştururken, 27-29 yaş aralığı iş arayan gençlerin ise yüzde 8,2 olduğunu bildirdi.
İş arayan gençlerin yüzde 32,8’i fakülte mezunu…
İş arayan gençlerin yüzde 86,9’unun bekar olduğunu, yüzde 13,1’inin ise evli olduğu sonucunu paylaşan Konar, Keşan’daki düşündüren tabloyu da aktardı. Mehtap Pelin Konar, iş arayan gençlerin yüzde 34,4’ü yüksekokul, yüzde 32,8’i yüksekokul, yüzde 31,1’i fakülte (lisans) mezunu olduğunu aktardı.
Keşan’da halâ iş arayan genç oranı yüzde 54,1…
İş arayan gençler üzerinde yapılan araştırmada, Keşan’da gençlerin yüzde 54,1’inin hala iş aradığı, yüzde 32,8’inin iş aramadığı ancak karşısına iş çıkması durumunda çalışacağı, yüzde 9,8’inin ise aramadığı sonucuna vardıklarını bildiren Konar, iş arayan gençlerin yüzde 98,4’ünün eğitim almak istediğini söyledi.
İş arayan gençlerin yüzde 54,1’i gelecekten umutsuz…
Yapılan çalışmada en dikkat çeken sonu ise gençlerin gelecekten umutlu olup olmadıkları yönündeki soruya verdikleri cevap oldu. Mehtap Pelin Konar’, bu soruya cevap veren gençlerden yüzde 54,1’inin gelecekte umutlu olmadıklarını, yüzde 45,9’unun ise umutlu olduğu cevabını verdiğini ifade etti.
Personel bulma konusunda yaşanan sıkıntının başında yüzde 29,6 ile iş koşullarının beğenilmemesi geliyor
Konar, işletmeler ile yaptıkları çalışmalardan elde ettikleri sonuçları da paylaştı. İşletmelerde eleman sıkıntısı çekilen alanın “Ara eleman” olduğu sonucuna varıldığını belirten Mehtap Pelin Konar, istenilen becerilere sahip personel bulma konusundaki sıkıntı yaşama nedenlerinin; yüzde 29,6’sının iş koşullarını beğenmediği, yüzde 25,9’unun pratik bilgi eksikliği, yüzde 22,2’sinin teknik bilgi eksikliği, yüzde 18,5’inin adayların ücreti beğenmemesi olduğu sonucuna varıldığını söyledi.
İşverenlerin yüzde 63’ü istedikleri beceriye sahip personele ulaşmada sorun yaşıyor
Konar, “İstediğiniz becerilere sahip personel bulma konusunda sıkıntı yaşıyor musunuz?” sorusuna cevap veren işverenlerin yüzde 63’ü “Evet” derken, yüzde 22,2’si “Hayır”, yüzde 11,1’i ise “Her zaman” cevabını verdiğini söyledi.
Yapılan bu sunumların ardından toplantıya katılımcılar ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.
Haber / FOTO: İlker GÜREL
Aniden yola fırlayan başıboş inek ve yavrusuna kamyonet çarptı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.