$%
€%
£%
%
%
%
Keşan’da üreticilik yapan Salih Gülfidan, hasadı başlayan şeker pancarındaki verimin, ayçiçeğine göre iyi olduğunu belirtirken, şu anki fiyatın revize edilmesi yönündeki beklentilerinin altını çizdi.
Gülfidan, şeker pancarında hasadın başladığını dile getirerek, kuraklık nedeniyle, özellikle sulama yapılamayan alanlarda verim kaybı olduğunu, ancak genel anlamda şeker pancarı için “Kötü” denilemeyeceğini söyledi. Hasada, yaşanan kuraklık nedeniyle gerektiği kadar sulanamayan alanlardan başlandığını kaydeden Salih Gülfidan, “Genel olarak baktığımızda, verim ve kalitenin kötü olduğunu söyleyemeyiz. Şuan ortalama 7 ile 8 ton, polar da 14-14.5 seviyelerinde. Tabii ki kurak bir yıl yaşanmasaydı daha iyi verim ve kalite elde edilecekti.” dedi.
“Çiftçinin umudu da fiyatta revize edilmesi yönünde”
Şeker pancar fiyatlarının revize edilmesini beklediklerini ifade eden Gülfidan, şu ifadelere yer verdi; “Türk Şeker’in açıklayacağı fiyatı bekliyoruz. Girdi maliyetlerinin ciddi oranda artması nedeniyle fiyatın revize edilmesini bekliyoruz. Alpullu Şeker’in fiyatı şuan destekleme ile birlikte 2.25 TL. Devletimiz 2 TL’nin üzerine çıkarsa, Alpullu Şeker de bu fiyatı revize edecek. Yapılan sözleşmede de bu konuda bir madde var. Çiftçinin umudu da fiyatta revize edilmesi yönünde.”
“Tarım Kredi borca karşılık alım yapınca tüccar da bunu fırsat bildi ve 14 TL olan ürün 13 ile 12.5 TL’ye çekildi”
Ayçiçeğindeki verimlerin dönümde 40-50 kilogram aralığında olduğunun söylendiğini kaydeden Gülfidan, “Belki pancar çiftçisi, ayçiçeğindeki açığı şeker pancarından çıkartır diye umuyoruz. Verimden dert yanan ayçiçeği çiftçisi, şu sıralar fiyatın düşmesiyle birlikte kara kara düşünmeye başladı. Tüm girdi maliyetleri artarken çiftçinin ürettiği ürünün fiyatı nasıl aşağı düşüyor bunu bir türlü anlamış değilim. Bu duruma ‘Dünya piyasası’ diyorlar ama biz dünya çiftçisi değiliz. Biz Türk çiftçisiyiz. Bizim girdi maliyetlerimiz hesaplanarak bu durum ele alınmalı. Tarım Kredi borca karşılık alım yapınca tüccar da bunu fırsat bildi ve 14 TL olan ürün 13 ile 12.5 TL’ye çekildi. Çiftçi burada eziliyor, ezdiriliyor.” diye konuştu.
“Bu çiftçi gelecek yıl nasıl yatırım yapacak?”
Ayçiçeği fiyatının her gün yükseldiğini, bunun yanı sıra girdi maliyetlerinin de yükseldiğini vurgulayan Salih Gülfidan, “Ancak çiftçinin ürettiği ayçiçeğinin fiyatı aşağı düşüyor. Burada sigorta görevini Yağlı Tohumlar görüyor. 44 yağ oranını 15 TL olarak açıkladılar. Tarım Kredi de buna uyacağını söyledi ama Tarım Kredi’nin alımı bir kerede kesildi. Yağlı Tohumlar’a üye olmayan çiftçi de tüccarın eline kaldı. Tüccar da bazı gerekçelerle ürünün fiyatını 12.5 TL’ye kadar indirdi. Yani çile Allah çile… İnsan ne ürettiğinden mutlu oluyor ne de üreteceğinin garantisini veriyor. 60 kg ürün alan çiftçiden, gelecek yıl yeniden üretim yapabilmesi için icar parası isteniyor. Bu çiftçi gelecek yıl nasıl yatırım yapacak?”
“Üreticinin ürettiği ürünün fiyatı neden düşüyor neye göre düşüyor bunu anlamış değilim”
Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere borçlarıyla ilgili SMS gönderildiğini ifade eden Gülfidan, şunları söyledi; “Onlar da haklı olarak alacağını istiyor. Üretmeye çalışıyoruz, kuraklık yaşıyoruz. Bu duruma bir şey diyemeyiz. Ancak üreticinin ürettiği ürünün fiyatı neden düşüyor neye göre düşüyor bunu anlamış değilim. Bu yüzden umudumuz şeker pancarında. Umarım iyi olur da üretici nefes alır.”
Haber: İlker GÜREL
Yüzde 75 hibeli kanola tohumları dağıtıldı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.