Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından finanse edilen Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteklediği “Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP)” çerçevesinde TR21/23/SOGEP-KTSO/0001 numaralı “Saros Gastronomi Merkezi” isimli proje Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) liderliğinde ve Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında yürütülüyor.
Proje amacının; ülkemizdeki yerel değerlerin korunması, desteklenmesi, turizm sektöründe nitelikli personel yetiştirilmesi ve Türk mutfağının bu değerlerle geliştirilmesi amacıyla bölgemize ait yöresel ürünler (coğrafi işaret ile tescillenmiş, başvuru sürecindekiler ve diğer yöresel lezzetler) ile ilgili eğitmen ve kursiyer eğitimi düzenlemek olduğu bildirilirken, “Bu amaç doğrultusunda projenin uygulama alanı olan Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ‘Saros Gastronomi Merkezi’ kurulmuştur. Coğrafi işaretli ürünler bölge ekonomisine sağladığı katkı, standart ürün niteliği, ürünlerin geleneksel üretim metoduna uygun olarak üretilmesi gibi özelliklerinin yanında Türk mutfağının değerini korumakla kalmayıp, aynı zamanda kırsal kalkınmadan turizme pek çok alanın gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bölgemizde tescilli, tescil aşamasında olan ve başvuru yapılması planlanan birçok ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerimiz; İpsala Pirinci, Keşan Satır Eti, Keşan Siğilli Bamyası, Keşan Mahmutköy Kuru Fasulyesi, Çeribaşı Kirazı, Mecidiye Kavunu, Korudağ Balı ve birçok yöresel lezzetimiz bulunmaktadır. Proje içerisinde ‘Saros Gastronomi Merkezi’nde’ düzenlenecek olan ‘Yiyecek-İçecek Hizmetleri Alanında Aşçılık Eğitimleri’ öncelikle eğitmenler ve usta öğreticilere yönelik verilecektir. Eğitici eğitimlerinden sonra alana ilgi duyan kişilere ve 15-29 yaş arası gençlere ‘Saros Gastronomi Merkezi’nde’ aşçılık eğitimleri düzenlenecektir. Proje kapsamında ‘Saros Gastronomi Merkezi’nde’ düzenlenecek olan Aşçılık Eğitimlerinde temel tema Coğrafi İşaretli Ürünlerin; bölge halkı ve ülke geneli tarafından daha tanınır hale gelmesi, gelecek nesillerin Coğrafi İşaretli Ürünlerimiz hakkında bilinçlenmesi, Coğrafi İşaretli Ürünlerle ilgili alternatif katma değerli yeni ürünlerin ortaya çıkarılması ve Coğrafi İşaretli Ürünler alanında genç şeflerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Böylelikle sadece 15-29 yaş arası genç işsizlere istihdam sağlanmış olmayacak aynı zamanda düzenlenecek eğitimlerle Coğrafi İşaretli Ürünlerin modern yorumlarla geleceğe taşınması sağlanacaktır. Proje ile kursiyerlere ücretsiz ve sertifikalı eğitim sunulacaktır.” denildi. Eğitimler hakkında bilgi ve kayıt için Keşan TSO ile iletişime geçilebileceği, QR kodu okutarak veya link üzerinden kayıt yaptırılabileceği bildirildi.
https://forms.gle/RtM1Y3wHkJFKkMXA9
Haber MERKEZİ
CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır: “2025 yılının ilk yarısında asgari ücret talebimiz 30.000 TL’dir”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.