47,8924$%0,05
55,5888€%0,27
64,9897£%0,22
6.781,70%0,66
11.057,00%0,93
44.053,00%0,93
4.401,26%0,57
%
฿%
Ł%
Ξ%
%
$%
Keşan TB (Ticaret Borsası) Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Laboratuar Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Tezcan Aktaş, kanola tarımında toprak hazırlığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Aktaş, bölgede yaşanan iklim değişikliği ve düzensiz yağış rejiminin, bölgedeki üretimi yapılan tarım ürünlerinde kalite ve verimlerde önemli düzeyde azalmaya neden olduğunu belirterek, “Bölgede alternatif ürünlerin başında gelen kanola bitkisi gelişiminin büyük bir kısmını kışın geçirdiği için iklim değişikliğinde daha az etkilenmektedir.” dedi.
“Yazlık kanola daha çok ılıman iklimde yetiştirilmektedir”
Kanolanın, bitkisel yağ kaynağı olarak bölgede ekimi yapılan alternatif bir yağ bitkisi olduğunu aktararak, kanola bitkisinin, kışlık ve yazlık olarak yetiştirilebilindiğini belirten TezcanAktaş, “Kışlık kanola kışa kar altında –15 dereceye kadar dayanıklıdır. Ancak kışa girerken rozetleşmesini tamamlamış olması gerekmektedir. Bunun için Ekim ayının başında tavlı toprağa ekilmeli ve çıkışı sağlanmalıdır. Kışa rozet dönemi oluşmadan giren kanola bitkileri sıfırın altındaki sıcaklıklardan zarar görmektedir. Yazlık kanola daha çok ılıman iklimde yetiştirilmektedir. Konola bitkisi hemen her toprakta yetişmemektedir istediği toprak tipleri humuslu, derin yapılı, nötr veya hafif alkali ve hafif asit topraklardır (pH: 4.2-7.2). Su tutan, göllenen tarım alanlarında çok zarar görmektedir.” diye konuştu.
“Çok gübre size çok ürün olarak asla geri dönmeyecektir”
Toprak hazırlığı ve gübreleme işlemleri hakkında da görüş bildiren Aktaş, “Kanola tohumu çok küçük ve çimlendikten sonra toprak yüzeyine çıkış yüzdesi düşük olduğundan tohum yatağının iyi hazırlanması gerekmektedir. Ekimden önce toprağın yüzeyinin düzgün olması ve bastırılması önemlidir. Ekim zamanı toprak ısısı ile yakından ilgilidir. Çimlenmenin iyi olabilmesi için toprak ısısı en az 10-12 derece olmalıdır. Kanola ekim zamanı bölgemizde 20 Eylül- 20 Ekim tarihleri arasında yapılmalıdır. Bu şekilde iyi çıkış yapan kanola bitkileri kışa 6-8 yaprak (rozet dönemi) arasında girer ve kuvvetli bir kök sistemini geliştirerek soğuktan zarar görmez. Eğer kanola ekimleri Kasım ayına sarkarsa genç fideler zarar görmektedir. Bu nedenle kanola ekiminde geç kalınmamalıdır. Çiftçiler kendi hasat ettikleri üründen kesinlikle tohumluk olarak ayırmamalıdır. Çünkü kanola bitkisi % 34’lere varan ölçüde yabanı hardal türleri ile melezlendiğinden ikinci yıl hasat edilen ürün tohumluk olarak ekildiğinde hasat edilen ürünün içinde yüksek oranda hardal tohumu barındıracaktır. Her yıl kontrollü olarak üretilen sertifikalı tohumlukların üreticiler tarafından alınması gerekmektedir. Alınacak tohumluğun ekileceği bölgede denenmiş ve kış soğuklarına dayanıklı olması gerekmektedir. Ekim Şekli Kanola ekimi yonca ekim makinesi gibi küçük tohumları ekebilen mekanik ya da pnömatik mibzerlerle yapılmalıdır. Üreticiler gelişmiş ekim makinelerini kullanarak sıra arası, sıra üzeri ve ekim derinliğini kolaylıkla ayarlayabilirler. Bu tip gelişmiş ekim makineleri ile ekimde 1 da a kullanılan tohum miktarından önemli tasarruf sağlanmaktadır. Kanola ekiminde sıra arası mesafe 20 cm, sıra üzeri mesafe ise 3-4 cm arasında olabilir. Ekim derinliği 1.5-2 cm civarında olmalıdır. Aşırı sık ve derin ekimden kaçınılmalıdır. Derin ekimde çıkışlar geç kalır ve kışa iyice gelişmeden gireceğinden zarar görür. Sık ekim için de aynı zayıf gelişme söz konusudur. Zayıf kök yapısına sahip kanola bitkileri kış soğuklarından önemli ölçüde zarar görmektedir. Bazı gevşek yapıdaki topraklarda ekimden sonra merdane geçirilirse çıkış iyi olmaktadır. Bakım Normal zamanında yapılan ekimlerde kanola gür geliştiği için içerisinde yabancı ot barındırmaz. Tarlada yabancı ot olarak hardal varsa kanola ekilmez. Kanola her 50 kg verim için toraktan 1 kg S (kükürt) kaldırmaktadır. Buna göre İyi bir verim ve kalite alabilmek için toprak analizi yaptırıp toprak analiz raporlarına göre gübreleme programı yaparak konala beslenmelidir. Az kullanılan gübreler bitkinizde yavaş gelişim sağlayıp hasat zamanı geldiğinde üreticinin beklediği verim kalitenin alınamamasına sebep olacaktı. Aşırı gübre gereksiz masrafı arttıracağı gibi toprak ve bitkinize de zarar verecektir. Unutulmamalıdır ki çok gübre size çok ürün olarak asla geri dönmeyecektir.” şeklinde konuştu.
Kanolanın önemli zararlıları…
Sözlerinin son bölümünde, kanola hastalıkları ve zararlıları ile ilgili de bilgilendirmede bulunan Aktaş, şunları söyledi; “Kanolanın önemli zararlıları; toprak pireleri, tarla salyangozu, kanola sap hortumlu böceği, lahana kelebeği ve yaprak bitidir.”
Haber: İlker GÜREL
Muhtarlar Günü yarın kutlanacak
1
Karısına ve kayınpederine ateş açan adam başından vurulmuş halde bulundu
129099 kez okundu
2
Mecidiye’de feci kaza: 2 ölü
85488 kez okundu
3
Güzellik merkezinin camlarına kurşun sıktılar
54949 kez okundu
4
İki otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi hayatını kaybetti 1 kişi de yaralandı
38881 kez okundu
5
Bakanlık tatil dönüşünde kamyon, çekici ve tankerler ile ilgili karar aldı
27263 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.