Keşan’ın Yayla köyü sahilinde dalgakıran projesi için 2024 yılının temmuz ayında başlatılan ÇED sürecinde karar açıklandı. Edirne Valiliği, proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.
Keşan, Yayla köyü mevkiinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan Keşan Yayla Sahil Tahkimatı (Dalgakıran) Projesi için 2024 yılının temmuz ayında başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde karar açıklandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda, projenin bakanlığa sunulan proje tanıtım dosyasının incelenerek değerlendirildiği ve Edirne Valiliği tarafından ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiği belirtildi. Duyuruda, projenin tanıtım dosyasına da yer verildi.
Denize dolgu yapılacak
Projenin tanıtım dosyasına göre; çalışmalarda 97 bin 57,65 m3 dolgu malzemesi kullanılacak. Dolgu malzemeleri ruhsatlı ve ÇED izinleri mevcut bulunan ocaklardan kamyonlar vasıtası ile sahaya getirilecek. Malzemeler, ekskavatör yardımıyla denize dökülecek ve dolgu işlemi yapılacak.
Kıyıdan ÇED alanına ulaşım yolu oluşturulacak
Dosyada, kıyıdan itibaren tahkimatın bulunduğu yere kadar malzeme taşınması amacıyla 124,61 metre uzunluğunda ulaşım yolu oluşturulacak. İlk çekirdek tabaka 0-0,4 ton ağırlığındaki malzeme ile oluşturulacak. Tabakanın üstüne, 2-4 ton ağırlığındaki malzeme ile koruyucu tabaka oluşturulacak.
9 adet dalgakıran yer alıyor
Dosyada, dalgakıran projesi kapsamında 9 adet dalgakıranın yer aldığına, her bir dalgakıranın 2 bin 160,4 m2 alan büyüklüğünde ve 90 metre uzunluğunda olduğuna da yer verildi. Dosyada, dolgu çalışmalarının yaklaşık bir yılda tamamlanması öngörüldü.
Haber Merkezi
