Mali müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği (MMMBD) Keşan Şubesi Başkanı Ahmet Oğuz, 27 Nisan 2024 tarih ve 32529 sayılı Resim Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 51 Sıra Nolu Tebliğ ile ilgili bilgilendirmede bulundu.
Oğuz, son günlerde gündemdeki yerini koruyan KDV oranları ile ilgili bilgilendirmede bulundu. 27 Nisan 2024 tarih ve 32529 sayılı Resim Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 51 Sıra Nolu Tebliğ’de; “Bu işletmeler prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde olduklarından buralarda imal edilen veya dışardan temin edilen gıda maddelerinin veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışından % 10 (alkolü içeceklerde %20) oranında KDV hesaplanır.” dendiğine dikkat çekerek, “Satış yapılan yerin lokanta, pastane gibi yemek hizmeti sunan işletmelerin masa, oturma yeri ve servis yapılabilen alanlarının bulunması halinde Paket servis hizmeti olsa bile KDV oranı %10 olarak uygulanmalıdır demektedir.” dedi.
“Her zaman daha sade, daha anlaşılabilir KDV oranlarının uygulanmasını her koşulda Hazine ve Maliye Bakanlığımızdan talep etmekteyiz”
Bahse konu tebliğden önce, lokanta ve pastane gibi işletmelerde KDV oranlarının uygulamasında bazı yanlış yorumlara neden olunduğunu dile getiren Ahmet Oğuz, “Şöyle ki; lokanta ve pastane gibi işletmelerde oturarak hizmet alınan ürünlerin KDV oranı %10, paket servis şeklinde hizmet alınan ürünlerin KDV oranı %1 şeklinde uygulanmaktaydı. Bu KDV oranlarının hatalı uygulanması nedeniyle 2023 yılı yaz ayları döneminde birçok işletmemiz denetime tabi tutuldu ve yanlış yorumlanan KDV oranlarının düzeltilmesi istendi. İşletmelerimizin bu gibi cezai işlemler ile karşılaşmaması için geç de olsa bu tebliğ yayınlanmış ve yanlış yorumlar ortadan kalkmıştır. Bizler mali müşavirler camiası olarak her zaman daha sade, daha anlaşılabilir KDV oranlarının uygulanmasını her koşulda Hazine ve Maliye Bakanlığımızdan talep etmekteyiz.” diye konuştu.
Haber: İlker GÜREL
Muhtarlar Derneği’nin genel kurulunda “Birliktelik” mesajı verildi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.